Modificarile legislatiei muncii trebuie sa tina cont de principii precum reglementarea performantei ca principiu de baza in ceea ce priveste relatiile de munca, flexibilizarea acestui domeniu si abrogarea prevederilor privind contractul colectiv de munca la nivel national, potrivit AmCham Romania, arata Mediafax.
Prin cele aproximativ 150 de propuneri de modificare a Codului muncii inaintate Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale in perioada de consultare publica, Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) promoveaza patru principii majore:

1.
reglementarea performantei ca principiu de baza in ceea ce priveste relatiile de munca;

2. flexibilizarea relatiilor de munca;

3. aplicarea contractului colectiv de munca incheiat la nivel de ramura doar partilor semnatare si abrogarea prevederilor referitoare la contractul colectiv de munca incheiat la nivel national;

4. clarificarea si simplificarea unor prevederi legale

Ultima forma a proiectului Codului Muncii releva ca toate prevederile referitoare la contractul colectiv de munca unic la nivel national sunt abrogate, masura respinsa de sindicate.

Premierul Emil Boc a anuntat, vineri, ca exista posibilitatea ca Guvernul sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru modificarile Codului Muncii, o decizie urmand sa fie luata dupa discutii in Coalitie si in Guvern.

Cosmin Bordea, Country HR Manager la Microsoft Romania, a declarat ca necesitatea introducerii performantei in deciziile angajatorului este o conditie fara de care nu poate exista o economie competitiva.

"Atata timp cat performanta companiilor le decide existenta pe piata, imposibilitatea utilizarii acestui principiu in sistemul relatiilor de munca nu face decat sa conduca la disfunctii care sunt in detrimentul majoritatii salariatilor, majoritate cu un interes clar pentru performanta si capabila de performanta. Lipsa de claritate in transmiterea mesajului merituluiperformantei pune angajatorii in incapacitatea recompensarii performantei la adevarata valoare", a afirmat el.

La randul sau, Anca Grigorescu, avocat partener la bpv Grigorescu, a declarat ca productivitatea si rezultatele oricarei companii depind de performanta salariatilor. "Este normal si necesar ca performanta sa constituie principalul criteriu pentru angajarea si recompensarea salariatilor, precum si pentru selectarea acestora in vederea pastrarii lor in cazul in care se pune problema unei reduceri de personal. Companiile eficiente si cu rezultate bune obtinute datorita salariatilor performanti sunt cele care determina crestere economica. Din acest motiv, performanta salariatilor trebuie sa fie incurajata atat de catre companii cat si de legiuitor, care ar trebui sa o consacre la nivel de principiu ce guverneaza raporturile de munca", a spus el.

AmCham propune o perioada de proba care sa permita angajatorului sa evalueze temeinic potentialul salariatului si, de asemenea, sa permita salariatului sa decida in cunostinta de cauza masura in care se potriveste angajatorului si posibilitatea sa de a fi competitiv lucrand pentru acesta.

Pentru indeplinirea nevoilor angajatorului si salariatului, asa cum au fost detaliate mai sus, AmCham considera necesare urmatoarele masuri:

- prevederea unor perioade de proba mai lungi, atat in cazul contractelor individuale de munca incheiate pe durata nedeterminata, cat si in cazul contractelor individuale de munca incheiate pe durata determinata;

- posibilitatea supunerii noilor angajati unei perioade de proba, indiferent de numarul angajatilor anteriori pe acelasi post care au fost supusi perioadei de proba;

- posibilitatea supunerii angajatilor perioadei de proba dupa urmarea unor cursuri de formare profesionala initiala;

- in cazul in care salariatul este supus unor asemenea cursuri iar perioada de desfasurare a acestora coincide cu perioada de proba, aceasta nu isi poate indeplini scopul astfel cum a fost detaliat mai sus;

In plus, conform principiului performantei, in cazul in care se pune problema desfiintarii unui post de un anumit tip in conditiile in care in organigrama exista mai multe posturi de acel tip, angajatorul ar putea sa selecteze care dintre salariatii care ocupa postul de tipul in discutie este concediat prin compararea performantelor fiecarui salariat care ocupa postul si nu a situatiilor sociale ale salariatilor. In cazul unei restructurari, angajatorul trebuie sa poata ramane cu salariatii cei mai buni din punct de vedere profesional, numai acestia, si nu colegii lor mai putin performanti, putand sa conduca la cresterea economica a angajatorului, arata AmCham.

Dimpotriva, pastrarea doar a unor criterii de natura sociala pentru selectia salariatilor care vor fi concediati poate conduce la situatia in care salariatii cei mai buni sunt concediati, iar in lipsa acestora angajatorul nu se poate redresa, ajungand in cele din urma la desfiintare si prin urmare la concedierea si a salariatilor pastrati initial pe baza criteriilor de natura sociala.

Criteriile de natura sociala pot fi folosite pentru departajarea unor salariati cu performante identice, apreciaza Camera de Comert Americana in Romania.

AmCham Romania reprezinta peste 300 de membri - companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 miliarde dolari si aproximativ 200.000 de locuri de munca create.

Cum comentati masurile propuse de investitorii americani? Credeti ca vor stimula investitiile straine in Romania?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri