Randamentul autoritatilor in materie de vinzare a averii statului este descurajant: numarul de privatizari finalizate cu succes este aproape egal cu numarul privatizarilor anulate.
Din 1992, momentul in care a inceput statul sa-si vinda averea, si pina la sfirsitul anului trecut au fost semnate 10.820 de contracte de privatizare, potrivit unui raport al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Institutia arata insa ca, in acelasi interval de timp, numarul de contracte reziliate a ajuns la 1.462, ceea ce inseamna ca, procentual, 14% din totalul privatizarilor facute de FPS/APAPS au fost desfacute. Sau, cu alte cuvinte, o privatizare din sapte a fost o privatizare ratata.

Numarul nu este insa definitiv. AVAS are, potrivit propriilor date, aproape 7.800 de contracte in monitorizare post-privatizare. Asta inseamna ca respectivele privatizari contin clauze pe care cumparatorii societatilor statului trebuie inca sa le indeplineasca, iar obligatiile acestora nu au ajuns la scadenta. Asadar, exista riscul ca si aceste contracte sa fie reziliate, in cazul in care clauzele nu sint indeplinite in totalitate. Risc care nu este deloc de neglijat daca ne uitam pe situatia contractelor a caror monitorizare post-privatizare s-a terminat cu bine.

In statistica AVAS exista notiunea de contracte arhivate, care se refera la acele privatizari in care cumparatorii si-au indeplinit in totalitate obligatiile prevazute in contracte. Insa, numarul lor este de doar 1.571 pina in prezent. Comparativ cu cele 1.462 care au fost reziliate pina acum, reiese ca, cel putin pina acum, aproximativ fiecarei privatizari reusite ii revine cite o privatizare ratata.

CDR, mai putin vinovat decit PDSR/PSD

Vinovatii de reusita privatizarii par a fi mai degraba cei care au guvernat inainte de 1996. Astfel, in acel an in care Romania mai era inca guvernata de PDSR s-a inregistrat cel mai mare numar de privatizari esuate: 336 de contracte de privatizare incheiate in 1996 au fost reziliate. Adunind toate privatizarile facute pe vremea guvernarii CDR (1997-2000), rezulta un numar impresionant de esecuri: peste 1.000 de contracte au fost reziliate (adica a zecea parte din tot ce a vindut statul), dar exista o scuza - in acea perioada s-au perfectat cele mai multe tranzactii de privatizare din 1992 pina acum. Media a fost de 1.300 de privatizari pe an, in conditiile in care guvernarile PDSR-PSD au reusit maximum 1.159, in 1996. In plus, si acesta a fost un an de exceptie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri