Ce firme isi fac tinerii care vor 10.000 de euro de la Guvern

Peste 90 de firme au fost inmatriculate pana marti in cadrul Programului de sprijinire a debutantilor in afaceri, prin care acestia pot beneficia de finantare nerambursabila de pana la 10.000 de euro, cele mai multe societati avand ca domeniu de activitate intretinerea si repararea auto.

"Incepand cu 11 februarie si pana astazi (22 februarie - n.r.) s-au inregistrat la ofiicile Registrului Comertului un numar de 657 microintreprinderi in cadrul Programului de sprijinire a debutantilor in afaceri, din care 518 sunt rezervari de nume, 48 sunt pe flux si 91 sunt deja inmatriculate", se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Implementarea a Programelor pentru IMM-uri (ANIPIMM), potrivit Mediafax.

Firmele inmatriculate isi pot depune, incepand de marti, si planurile de afaceri.

Cele mai multe din cele 91 de societati sunt din domeniul intretinerii si reparatiilor auto (13), urmate de cele cu domeniu de activitate fabricarea painii, prajiturilor si produselor proaspete de patiserie (6) si de restaurante (5).

De asemenea, cea mai mare parte a firmelor sunt din Cluj, Arges si Bihor, fiecare cate 7, in Bucuresti fiind inmatriculate doar doua societati.

Vrei sa iei cei 10.000 de euro de la Stat? Wall-Street.ro va propune mai multe idei de afaceri. Ce alte domenii credeti ca pot avea succes?

In cadrul Programului de sprijinire a debutantilor in afaceri, intreprinzatorii in varsta de pana la 35 de ani pot beneficia de finantare de pana la 10.000 de euro. Programul are alocat in acest an un buget de 21 milioane de lei.

Planul de afaceri trebuie sa cuprinda investitii in active corporale si/sau necorporale, pe o perioada determinata, in scopul realizarii unor obiective clare, concrete si reale, se arata in Ghidul Solicitantului aferent Programului pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre tinerii intreprinzatori.

Anterior, tinerii intreprinzatori si-au inregistrat microintreprinderile la oficiile registrului comertului, operatiune care a inceput pe 11 februarie. Inscrierea in program este continua si se face on line pe site-ul ANIPIMM.

Vor fi finantate achizitia de terenuri pentru constructii si/sau amenajari efectuate in cadrul proiectului, construirea sau achizitia de spatii destinate realizarii activitatii pentru care s-a solicitat finantare, de mobilier, echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru, aparate si instalatii de masura, control si reglare, tehnica de calcul, de mijloace de transport, cu exceptia achizitiei de vehicule de transport rutier de marfuri, solicitate de intreprinderile care efectueaza transport rutier de marfuri in numele tertilor.

Solicitantul trebuie sa faca dovada detinerii in proprietate a terenului pe care urmeaza sa se realizeze constructia sau a unui drept de uzufruct, contract de concesiune ori inchiriere a terenului respectiv, valabil pe o perioada de minimum 5 ani de la finalizarea investitiei, iar activele achizitionate trebuie sa fie noi.

Totodata, tinerii pot primi finantari nerambursabile pentru brevete, licente, marci comerciale si alte drepturi si active similare (francize, etichetare ecologica, etc), autorizatii, materii prime, marfuri, pentru acoperirea costurilor de personal, de training si formare personala, precum si pentru servicii de contabilitate, consultanta fiscala si juridica, consultanta IT si PR.

Cheltuielile cu serviciile de consultanta nu pot depasi 10% din valoarea totala eligibila a proiectului.

La inceputul lunii februarie, Guvernul a aprobat prin ordonanta de urgenta programul de sprijinire a tinerilor intreprinzatori prin care tinerii in varsta de pana la 35 de ani vor primi finantare nerambursabila de maximum 10.000 de euro pentru infiintarea de microintreprinderi, dar in schimb trebuie sa angajeze minimum doua persoane si sa reinvesteasca anual 50% din profit.

Premierul Emil Boc a explicat, dupa aprobarea actului normativ, ca tinerii nu vor primi ajutorul financiar "in forma cash, pentru a putea face ce vor cu banii", deoarece fondurile vor fi transferate in cont si eliberate pe baza de factura.

Alte facilitati acordate debutantilor in afaceri sunt scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati, angajati pe durata nedeterminata.

Pentru mai multe idei de afaceri si tendinte din antreprenoriat citeste articole din sectiunea Start-Up Wall-Street.ro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri