Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, sustine ca un control major al averilor mari va avea loc in a doua jumatate a anului viitor, dar nu exclude ca si in acest an sa existe verificari.

"Eu cred ca un control major al averilor mari, care se va baza pe declaratiile depuse de contribuabili, probabil va fi functional undeva in a doua parte a anului 2012. Insa nu inseamna ca in cursul anului 2011 noi nu putem efectua aceste verificari", a spus Blejnar, potrivit Mediafax.

El a dat ca exemplu un contribuabil care in 2010 nu figura cu venituri in declaratii, iar in martie 2011 a inceput constructia unei cladiri pe care o va termina in septembrie.

"Suntem indreptatiti ca in cursul anului 2011 sa mergem la acel contribuabil, si aplicand metodele de control indirect sa ne dovedeasca provenienta si sursa acelor venituri din care a construit imobilul", a spus presedintele ANAF.

El a precizat ca daca acea constructie este realizata dintr-un venit a carui sursa nu poate fi dovedita, atunci se va aplica un impozit de 16% asupra valorii constructiei.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Dan Lazar a declarat recent ca primele verificari ale persoanelor cu venituri mari vor avea loc anul viitor, intrucat pentru analiza sunt necesare declaratiile de venit pe anul 2011

Oficialul Ministerului Finantelor a reiterat ca normele de aplicare a legislatiei privind verificarea persoanelor cu venituri mari vor fi finalizate pana la sfarsitul lunii februarie.

Guvernul va asigura pana la finele lunii martie necesarul de personal pentru departamentul din ANAF care va verifica persoanele cu venituri mari, structura urmand sa devina operationala pana in august, reiese din scrisoarea de intentie convenita cu FMI.

Executivul a decis, la finele anului trecut, ca persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.

Mai multi consultanti fiscali apreciaza ca impozitarea persoanelor cu venituri mari reprezinta o amnistie fiscala indirecta, fiind o metoda de a atrage bani la buget prin impunerea la plata a unui impozit pe anumite sume ce reprezinta venituri nedeclarate din trecut si care nu pot fi dovedite.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
ANAF, despre operatiunea Iceberg: Analizam 487 de contribuabili