Tot ceea ce reprezinta o idee periculoasa sau chiar proasta capata repede succes, iar afirmatiile conform carora Romania trebuie sa stimuleze consumul pentru a fi reluata cresterea economica reprezinta o idee proasta, avertizeaza guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR avertizeaza ca, daca vom incerca sa stimulam consumul, atunci vom fi imediat taxati din exterior.

“Tot ceea ce inseamna idee periculoasa, sa nu spun chiar proasta, capata foarte repede suces. Asta cu sa stimulam consumul ca sa avem crestere economica nu pot sa o calific decat ca o idee proasta. Cred ca vom fi imediat taxati din exterior. Poate am ajuns acum sa suflu si in iaurt, dar asta este parerea mea. Romanii trebuie sa fie lasati si stimulati sa munceasca”, a declarat Mugur Isarescu, in cadrul unui seminar organizat la BNR pe tema cresterii economice.

Guvernatorul BNR sustine ca economia va creste, dar trebuie sa creasca in mod sustenabil si durabil.

"BNR m-a imputernicit sa spun ceea ce e bine sa facem ca sa avem o crestere economica durabila. Trebuie, in primul rand, sa stimulam munca, in al doilea rand sa stimulam munca si in al treilea rand sa stimulam munca”, a insistat Isarescu.

El a caracterizat cresterea economica din Romania din ultimii 20 de ani ca fiind dezechilibrata. “Romania de 20 de ani are o crestere economica dezechilibrata, cerere mare si productie mica. Nici nu intrevedem in urmatorii ani sa ajungem la surplus. Cred ca ar fi o greseala neiertata sa facem ce am facut in ani ‘70 – ‘90, cand ne-am dezvoltat peste capacitate si in ani ‘90 am strans cureaua cat am putut sa platim datoriile”, a spus guvernatorul bancii centrale.

Dezvoltarea economiei romanesti se va face tot cu o resursa din exterior, insa trebuie sa ne dezvoltam in masura in care deficitul extern sa se mentina la un nivel sustenabil, a adaugat el.

“Daca perspectivele dezvoltarii economice sunt tot cu o resursa din exterior, atunci ne punem problema cat de mare poate fi deficitul extern si cum putem sa il facem sustenabil. Aici deja introducem notiunea de crestere economica sustenabila. Cresterea economica cu deficit extern de 13-14% cat am avut in 2007 nu este sustenabila”, a explicat Isarescu.

Guvernatorul BNR a declarat ca asigurarea finantarii externe a fost cea care a constrans autoritatile sa se adapteze, sa ajusteze cererea la nivelul pe care putea sa il finanteze. El a mentionat ca deficitul extern a inregistrat o corectie puternica, de la 14% la 6%, insa a subliniat ca ajustarea putea sa fie si mai dramatica.

“Puteam asista la o blocare a finantarii si atunci corectia nu ar fi fost de la 14% la 6%, ci de la 14 la 0. Evident ca recesiunea ar fi fost mult mai adanca”, a precizat Isarescu.

Mugur Isarescu a mai avertizat ca stimularea consumului este o idee proasta si pentru ca are inclusiv o tenta politica.

De mai bine de un an discutiile publice sunt despre salariile bugetarilor, nu vorbeste nimeni despre salariile exportatorilor. Este o idee proasta intrucat imi dau seama ca are si o baza sociala si politica. Sunt 5 milioane de pensionari, partidele politice se vor bate pentru ei, si avem numai 4 milioane de angajati”, a spus guvernatorul BNR.

Cresterea economica este, de fapt, un produs sintetic al fortei de munca angajate si al productivitatii, a adaugat Isarescu.

Credeti ca stimularea consumului este o idee periculoasa? Cum comentati declaratiile guvernatorului BNR?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri