Unele magazine au afisat deja noile preturi. La cei mai multi dintre comercianti, reetichetarea produselor se face in week-end. \"Rotunjirea\" preturilor - in general, in favoarea clientilor
Toti comerciantii, de la mic la mare, sunt prinsi in aceste zile in febra pregatirilor pentru leul greu. Pana la 1 martie, toata lumea trebuie sa afiseze noile preturi la produsele pe care le comercializeaza. Deja in unele centre comerciale, pe etichetele produselor sunt trecute doua preturi, cele actuale si cele care ar urma sa fie valabile de la 1 iulie.

"Romanii trebuie sa se obisnuiasca cu noile preturi. Este firesc sa le afisam inainte cu cateva luni de a fi aplicabile", spun reprezentantii centrelor comerciale. Unii agenti economici au trecut deja la dubla afisare, insa cei mai multi dintre acestia vor afisa noile etichete la produse in week-end. In ce priveste "rotunjirea" preturilor, cei mai multi dintre comercianti au decis sa faca aceasta operatie in favoarea clientilor. In plus, leul greu a dat mari batai de cap comerciantilor, care au fost nevoiti sa scoata bani multi din buzunare pentru logistica, noi programe, respectiv noi etichete.

"Ne pregatim de 3 luni pentru afisarea preturilor, in paralel, de la 1 martie. De cateva zile, facem si teste. Majoritatea etichetelor au fost editate", ne-a declarat Andreea Mihai, reprezentantul Carrefour, adaugand ca este vorba de peste 60.000 de etichete pentru fiecare din cele 4 magazine ale companiei. "Rotunjirea preturilor se va face in favoarea clientului", a afirmat directorul Carrefour, explicand ca, daca o paine costa 2.999 lei, pretul nou va fi de 0,29 lei, si nu 0,30 lei. Si hipermarketul Cora este in grafic cu pregatirile. "Zilele acestea vom incepe sa afisam noile preturi. Totul este pregatit", sustin reprezentantii companiei. "In ce priveste rotunjirea preturilor, am respectat normele BNR, tinand cont in primul rand de interesul clientului", precizeaza aceleasi surse.

"In conformitate cu reglementarile referitoare la dubla afisare a preturilor la punctele de vanzare, de la 1 martie, in toate magazinele Altex, preturile produselor vor fi afisate atat in moneda curenta, cat si in leul nou", afirma reprezentantii companiei, dand asigurari ca preturile produselor comercializate de Altex vor ramane neschimbate, exceptie facand acele produse incluse in ofertele promotionale. In farmaciile Sensiblu sunt afisate deja noile preturi la medicamente. "Suntem pregatiti. Am angajat un consultant care sa ne ajute. Sistemul informatic este foarte complex. Rotunjirile de preturi s-au facut in conformitate cu normele BNR, unele dintre medicamente avand preturi impuse de Ministerul Sanatatii", ne-a declarat Laura Florea, directorul grupului A&D Pharma. Reetichetarea produselor la Metro se va face cu precadere in week-end. "Preturile, in noul lor format, au fost aduse la cunostinta clientilor nostri, prin intermediul brosurii MetroPost, a carei valabilitate incepe din 24 februarie si care se afla in atentia acestora de circa o saptamana. Incepand din 26 februarie vom incepe reetichetarea articolelor in magazine", ne-a declarat Elena Ignat, director Comunicare Metro. Si Flanco este pe ultima suta de metri cu pregatirile pentru noile preturi. "Procesul de tiparire a etichetelor este in curs, constituind un proces continuu in functie de aprovizionare. Schimbarile se vor face in termenul legal, esalonat, in intreaga retea de magazine a Flanco", au precizat reprezentantii companiei.

Micii comercianti au pregatite "in cap" noile preturi

Unii dintre micii comercianti au afisat deja preturile in lei noi, mai mult curiosi sa vada cum vor arata noile preturi. "Avem multe produse cu valoare mica, asa ca am inceput mai devreme, ca sa fim siguri ca pana la 1 martie suntem gata", spune un comerciant din Piata Matache. Cei mai multi insa nu au inca etichete duble, cu preturi vechi si noi, dar sustin ca s-au informat si au pregatite "in cap" noile preturi pe care le vor afisa de la 1 martie. "Suntem pregatiti, am facut chiar o copie xerox dupa un ziar central", spune o vanzatoare, scotand de sub tejghea un tabel cu paritatea leu vechi - leu nou, pentru sume de la 500 de mii la 5 mii lei. Cu totii se declara insa curiosi de cum vor arata noile monede si nedumeriti de cum va functiona practic sistemul in paralel. "Daca va trebui sa primim bani vechi si sa dam rest bani noi, va fi dificil", se plange o vanzatoare. Pe langa curiozitate si nedumerire, noile reglementari aduc si temerea, de data aceasta a consumatorilor, ca preturile vor fi rotunjite "in sus". Micii comercianti dau insa asigurari ca nu vor rotunji preturile nici in sus si nici in jos. "Daca painea are acum un pret de 5.000 de lei, de la 1 martie vom afisa si pretul de 0,5 lei grei, nu avem ce rotunji", spune patronul unei brutarii. De altfel, preturile micilor comercianti nu sunt foarte exacte, astfel ca transformarea lor in preturi in lei noi nu lasa mare spatiu de manevra acestora. Din contra, micii comercianti cred ca cei care pot eventual determina cresteri sau reduceri de pret sunt marile angrouri din Capitala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri