Basescu vrea o analiza: 2015, fezabil pentru intrarea in zona euro?

Presedintele Traian Basescu a declarat ca se impune o analiza pentru a se constata daca termenul 2015 ramane fezabil pentru ca Romania sa adopte moneda europeana, afirmand ca zona euro nu mai suporta state neperformante economic.

"Termenul oficial nu a fost modificat (de aderare la zona euro - n.r.), a ramas 2015, dar personal cred ca in perioada imediat urmatoare, impreuna cu toti factorii de raspundere, trebuie sa facem o analiza daca 2015 ramane fezabil. Nu pentru ca nu s-ar putea indeplini, fortand lucrurile, criteriile pactului de stabilitate de la Maastricht. Sigur ca din 2012 noi ne-am angajat sa venim pe un deficit de 3%, in mod cert nu vom depasi nivelul de 60% din PIB pe datoria publica, deci in mod cert am avea conditii sa ramanem in criteriile de la Maastricht si sa consideram termenul 2015 inca fezabil, dar criza ne-a aratat un lucru esential: nu este suficient sa indeplinesti criteriile de la Maastricht si sa intri in UE", a declarat Traian Basescu in cadrul unei conferinte de presa.

El a mai spus ca este nevoie de o economie competitiva, o dezvoltare durabila, nebazata pe consum excesiv, pe boom imobiliar, ci pe propria dezvoltare pentru adedarea la zona euro, potrivit Mediafax.

"Este clar ca nu sunt suficiente criteriile de la Maastricht pentru a fi stabil si sigur in interiorul euro-zonei. Va trebui sa facem o analiza realista, ce termen de ne propunem, daca am inteles foarte bine ca fara o dezvoltare durabila Romania nu numai ca se pericliteaza doar pe ea, fiind in interiorul UE, dar pericliteaza si stabilitatea intregii zone euro. Nu am un raspuns legat de data, nu imi permit ca fara o analiza sa modific obiectivul oficial anuntat, dar am convingerea ca zona euro nu mai suporta state neperformante economic, iar Romania nu este la nivelul de performanta si nu putem anticipa ca va avea pana in 2015 nivelul de performanta care sa o faca un solid pilon economic in interiorul euro-zonei", a conchis Basescu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri