Acordul investitorilor pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda a fost prelungit pana la 31 decembrie 2012, iar in eventualitatea in care nu vor fi gasiti alti parteneri straini proiectul ar putea fi derulat cu companii romanesti, potrivit ministrului Economiei, Ion Ariton, scrie Mediafax.
"Daca nu vor veni alte companii putem continua singuri acest proiect, cu companii de stat precum Hidroelectrica, Transelectrica sau altele", a declarat Ariton, prezent la hidrocentrala Lotru - Ciunget, din judetul Valcea, cu ocazia finalizarii lucrarilor de modernizare a unitatii.

Nuclearelectrica va rascumpara luni, cu pana la 4 milioane de euro, participatiile grupurilor energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franta-Belgia) si Iberdrola (Spania) la proiectul de constructie a celor doua unitati la Cernavoda.

Tudor Serban, consilier al ministrului Economiei, a declarat miercuri ca Enel (Italia) si ArcelorMittal Romania sunt interesate "teoretic" sa isi creasca participatiile la compania care construieste reactoarele nucleare 3 si 4 la Cernavoda, dar vor sa vada sustinerea pe care Guvernul o acorda proiectului.

El a afirmat ca termenul limita pana la care cele doua companii vor astepta ca Guvernul sa-si manifeste sustinerea va fi foarte scurt.

Constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, ale carei costuri sunt evaluate la patru miliarde de euro, este derulata de EnergoNuclear, in care statul, prin producatorul de energie Nuclearelectrica, detine deocamdata participatia majoritara.

Guvernul intentioneaza ca Nuclearelectrica sa ajunga la o participatie minoritara la EnergoNuclear, respectiv de 40%, diferenta urmand ca fie acordata unor potentiali investitori care sa ii inlocuieasca pe cei care au renuntat la proiect.

Grupurile energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franta-Belgia) si Iberdrola (Spania) si-au anuntat retragerea din proiect, motivand incertitudinile economice si privind piata energiei. RWE si GDF SUEZ detineau cate 9,15% din capitalul EnergoNuclear, iar Iberdrola avea o cota de 6,2%.

Serban a aratat ca unele companii din Coreea de Sud, Rusia, China si America si-au manifestat interesul pentru a prelua actiuni la EnergoNuclear.

Unitatile 3 si 4 ar dubla, in cazul in care vor fi construite, puterea instalata a centralei de la Cernavoda, la circa 2.800 MW si ar asigura, impreuna cu cele doua reactoare functionale, aproximativ 40% din energie produsa la nivel national.

Potrivit planurilor initiale ale Guvernului, constructia celor doua reactoare ar fi trebuit sa inceapa in 2009 si sa se incheie in 2014-2015. In 2009 termenele pentru inceperea si finalizarea lucrarilor au fost extinse pana in 2011-2012, respectiv 2016-2017.

Procedurile de atragere a investitorilor pentru constructia unitatilor 3 si 4 au inceput in 2006.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri