Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) au prezentat la discutiile cu premierul pe tema proiectului de modificare a Codului Muncii un set de propuneri care vizeaza aplicarea simplificata a unor prevederi din actul normativ firmelor mici si foarte mici.

"In prezent, Codul Muncii cuprinde foarte putine reglementari speciale pentru IMM-uri. Astfel, credem ca e necesara excluderea intreprinderilor care au incadrati mai putin de 21 de salariati de la obligativitatea negocierii colective la nivel de unitate si de la aplicarea procedurilor concedierii colective pentru angajatorii care au mai putin de 20 de salariati", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, citat de Mediafax.

Nicolescu a mentionat, de asemenea, ca ar trebui prevazute perioade diferite pentru obligativitatea asigurarii de concedii platite pentru formarea profesionala.

CNIPMMR va mai propune mentinerea actualelor reglementari din Codul Muncii privind organizarea patronatelor, ca organizatii ale patronilor si nu ale angajatorilor, precizand ca institutiile publice si sindicatele care angajeaza salariati nu sunt organizatii patronale.

Totodata, reprezentantii IMM-urilor propun eliminarea modificarii cresterii cu 5 zile lucratoare a duratei preavizului acordat de angajator in cazul concedierii, pentru microintreprinderi si intreprinderi mici, in cazul carora ar trebui prevazut un termen mai mic.

"Este un efort mare pentru firmele mici sa acorde alte cinci zile de preaviz", a spus Nicolescu.

Reprezentantii CNIPMMR considera ca modificarea Codului Muncii nu va fi suficienta pentru imbunatatirea relatiilor de munca si a pietei muncii, daca nu se mai adopta si alte masuri suplimentare, una dintre acestea fiind reducerea fiscalizarii fortei de munca.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Fimele din Romania nu isi permit majorarea salariului minim. Ce risca?
Setari Cookie-uri