Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru perioada februarie - aprilie o relativa stabilitate in servicii si comertul cu amanuntul si crestere moderata in industria prelucratoare si in sectorul de constructii in raport cu cele trei luni anterioare.

In cadrul anchetei de conjunctura din ianuarie 2011, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +15%), potrivit unui sondaj realizat de Institutul National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% la intreprinderile mari, cu 500 de salariati si peste.

Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de crestere mult mai accentuata decat pe total: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, precum si fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (solduri conjuncturale +19% si
respectiv +8%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +16%).
In ceea ce priveste sectorul constructiilor, se va inregistra in urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +6%) si relativa stabilitate a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +2%).

Managerii estimeaza relativa stabilitate si a numarului de salariati (sold conjunctural -5%).

Preturile lucrarilor de constructii vor creste moderat (sold conjunctural +10%).

In comertul cu amanuntul managerii au estimat in februarie relativa stabilitate a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural +2%).

Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +4%).

Volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural +3%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -1%).

Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +38%).

In servicii, conform estimarilor din luna februarie 2011, cererea (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural +4%).

In acest sector se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -2%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +11%).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Industria romaneasca a revenit pe crestere in august
Setari Cookie-uri