Potrivit Financial Times, Romania trebuie sa se orienteze spre atragerea de investitii greenfield in sectorul productiei de export si serviciilor. FT considera ca noul guvern mai are multe de facut pana sa-si dovedeasca credibilitatea
Romania incearca sa recupereze timpul pierdut in primii ani ai perioadei post-Ceausescu cand ritmul privatizarii era lent, coruptia era in floare, iar investitiile straine reduse, se arata intr-un articol publicat, ieri, de cotidianul britanic "Financial Times", citat de Rompres. Publicatia arata ca noul Guvern, ales in luna decembrie a anului trecut, a demarat un program amplu de reforme economice menite sa accelereze aderarea tarii la Uniunea Europeana in 2007 si sa elimine dezechilibrele economice.

FT aminteste, insa, si faptul ca, la presiunile Fondului Monetar International (FMI), fostul Guvern, cu toate defectele sale, a redus in 2004 deficitul bugetar la 1,5% din Produsul Intern Brut iar inflatia a scazut la sub 10%, de la 55% in 1999. De asemenea, fostul Executiv a reusit sa curete sectorul bancar si a demarat vanzarea unor banci importante. Ulterioara explozie a creditului si banii trimisi in tara de romanii care muncesc in strainatate au contribuit la o crestere economica anuala de peste 5% in ultimii patru ani. "Se estimeaza ca, in 2004, Romania a inregistrat o crestere economica de aproximativ 8%, in principal datorita unei cereri interne in crestere, dar si unei productii agricole record care a urmat secetei din 2003. In consecinta, in luna octombrie 2004, Uniunea Europeana a acordat Romaniei calificativul de "economie functionala de piata", iar in noiembrie 2004 agentia de evaluare Fitch Ratings a acordat in premiera Romaniei rating-ul "investment grade". Pentru 2005 executivul de la Bucuresti si-a propus o crestere economica de 5,5%, se precizeaza in materialul citat de Rompres.

Tara saraca

Pe de alta parte, insa, cotidianul britanic subliniaza faptul ca Romania continua sa fie o tara saraca, salariul mediu net situandu-se in jurul valorii de 180 de dolari in timp ce PIB pe cap de locuitor este de 3090 dolari. "Romania este o tara in care investitiile straine se indreapta, in principal, spre privatizarea unor intreprinderi de stat care utilizeaza mana de lucru ieftina", a declarat Gabor Hunya, economist in cadrul Institutului pentru Studii Economice Internationale de la Viena. Odata cu finalizarea marilor privatizari, Romania trebuie sa se orienteze spre atragerea de investitii greenfield in sectorul productiei de export si serviciilor care solicita mana de lucru calificata. Altfel, Romania nu va putea sa creeze noi locuri de munca si nu va putea sa-si finanteze deficitul de cont curent, care a crescut la 8% din PIB in 2004.

Noul executiv si-a propus sa creasca veniturile din colectarea taxelor, sa incline balanta in favoare creditorilor si sa flexibilizeze legile de pe piata muncii. In plus modificari vor fi adoptate si in sectorul pietelor de capital, preconizandu-se o liberalizare a contului de capital, alaturi de vanzarea de pachete de actiuni in cadrul unor importante companii romanesti precum CEC, SNP Petrom si RomTelecom. Insa chiar daca aceste masuri vor fi implementate cu succes, noul Guvern de la Bucuresti mai are multe de facut pana sa-si dovedeasca credibilitatea si sa imbunatateasca climatul de afaceri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri