Trecutul "muncitoresc" al fiecarui roman va fi introdus in calculator. Procesul de informatizare a bazelor de date de la casele de pensii este cel de-al doilea efort semnificativ, dupa cel de recalculare a pensiilor. Procedura va incepe in februarie, iar in acest sens personalul caselor de pensii va fi suplimentat, o parte din selectia noilor angajati fiind realizata de Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale. Este un proces la sfarsitul caruia toate datele legate de evidenta muncii si stagiile de cotizare necesare pentru realizarea dosarului de pensii vor fi introduse intr-o baza complet informatizata.

Deocamdata, casele de pensii detin o astfel de baza in care se afla inregistrate doar carnetele eliberate dupa aprilie 2001. Acest proces va duce la eficientizarea sistemului de pensii de stat si la eliminarea birocratiei. Vizualizarea acestor informatii si crearea dosarelor de pensii vor fi realizate intr-un timp foarte scurt, prin introducerea Codului Numeric Personal al beneficiarului. Dupa ce vor fi luate in evidenta si vor fi trecute in baza de date electronica, carnetele de munca luate "cu imprumut" de catre casele de pensii vor fi returnate inspectoratelor de munca.

In prezent, angajatii Inspectoratelor de munca desfasoara un proces de inventariere a cartilor de munca aflate in arhiva proprie. "Este o masura extraordinara, intrucat va crea o ordine si in baza noastra de date si va elimina problemele legate de carnetele de munca. De multe ori ne-am confruntat cu pierderea carnetului de munca, distrugerea sau disparitia lor. Acest proces va duce la crearea unei evidente duble ľ una la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) si cealalta la Casa Judeteana de Pensii - care intampina efectele acestor situatii", a declarat inspectorul-sef Maria Smeureanu, al ITM Brasov.