Preturile productiei industriale pe piata interna si cea externa au crescut in ianuarie cu 1,3% fata de decembrie si cu 10% comparativ cu prima luna a anului trecut, a anuntat Institutul National de Statistica (INS), citat de Mediafax.

Fata de decembrie 2010 preturile productiei industriale pentru piata interna si preturile productiei industriale pentru piata externa au inregistrat cresteri de 1,3%, respectiv 1,5%.

"Pe sectiuni (sectoare de activitate) s-au inregistrat cresteri de preturi in industria extractiva (+2,9%) si industria prelucratoare (+1,6%). Scaderi de pret s-au inregistrat la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-0,5%), cat si la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (-0,4%). Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi in industria bunurilor intermediare (+2,1%), industria energetica (+1,7%), industria bunurilor de uz curent (+0,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,7%). Preturile produselor din industria bunurilor de capital au inregistrat scaderi fata de luna anterioara (-0,4%)", se arata intr-un comunicat al INS.

Fata de ianuarie 2010 preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au urcat cu 10%.

Pe sectoare de activitate s-au remarcat cresteri in industria prelucratoare (+11,9%), in industria extractiva (+7,6%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+7,6%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,8%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria bunurilor intermediare (+13,9%) si industria energetica (+12,0%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,9%), industria bunurilor de capital (+3,3%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,7%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cele mai importante evenimente ale momentului