Dan Gramza, trader si consultant financiar pentru o serie de institutii financiare internationale printre care si Chicago Merchantile Exchange Group, considera ca decizia cea mai proasta pe care un investitor nou pe bursa o poate lua este aceea de a intra la cumparare fara indeajuns de multe cunostinte sau atunci cand un broker incearca sa ii vanda „o ocazie unica in viata”.
„Oamenii mereu spun <trebuie sa intri in piata acum, este un moment unic in viata, trebuie sa profiti>, aud aceasta fraza de mai bine de 20 de ani, dar adevarul este ca piata va ramane acolo mereu indiferent de ce se intampla. Oportunitati se ivesc mereu, ele nu dispar brusc intr-o anumita zi. Un jucator aflat la inceput nu trebuie sa se grabeasca; mai bine sa rateze o oportunitate decat sa inceapa sa faca tranzactii fara un minim de cunostinte despre piata”, a declarat specialistul american.

Potrivit acestuia, o persoana noua in piata trebuie mai intai sa aiba rabdare sa inteleaga ce este de fapt acea investitie, sa inteleaga plusurile si minusurile acelui instrument financiar.

“Foarte important este si sa intelegi conditiile in care poti intra pe acea bursa si conditiile in care mai poti sa iesi de pe acea bursa. De asemenea, investitorul trebuie sa stie si carei institutii i se poate adresa in cazul in care intampina probleme la tranzactionare; in SUA de exemplu acest lucru este foarte important”, adauga Dan Gramza.

Americanul spune ca investitorii ar trebui sa puna un accent mult mai mare pe cunoasterea legilor si a regulamentelor din piata, o problema din ce in ce mai des intalnita.

Cel mai rau lucru care i se poate intampla unui jucator nou este sa aiba surprize. Regulile jocului trebuie invatate de la bun inceput. Odata intrat in piata, un investitor nou ar trebui sa aiba raspunsurile la aproape toate intrebarile legate de acea investitie, nu sa incerce sa le afle pe parcurs”, spune Gramza.

In ceea ce priveste alegerea actiunilor pe care sa le cumpere, trader-ul le recomanda incepatorilor una dintre strategiile clasice si totodata simple.

“O metoda buna pentru a investi la inceput este acea de folosi strategia <top-down> pentru alegerea portofoliului. Mai intai trebuie alesi indicii pietelor de care suntem interesati; apoi se stabilesc sectoarele de activitate care ne intereseaza – sa zicem farmaceutic – iar in ultima etapa trebuie alese actiunile preferate din acest domeniu. Mai nou, destule persoane nu duc aceasta strategie pana la capat si nu cumpara actiunea individuala, ci tranzactioneaza doar indicele. Nu este gresita nici aceasta abordare, dar prin ea se dilueaza ceva mai mult investitia”, explica Dan Gramza.

In general, strategia “top-down” presupune analizarea economiei globale per ansamblu si impartirea acesteia pe sectoarele. Domeniile care sunt asteptate sa evolueze mai bine sunt apoi analizate in detaliu incercandu-se astfel identificarea companiilor pentru care exista estimari favorabile.

Traderul subliniaza totodata ca jucatorii nu trebuie sa riste sume importante de bani pentru o singura tranzactie, chiar daca aparent respectivul schimb poate parea o investitie sigura.

“Ca investitor privat trebuie sa te uiti mai intai cati bani ai si ce parte din acea suma totala esti dispusi sa o risti pe o singura investitie. Daca de exemplu am 1.000 de dolari pentru a investi pe bursa, trebuie sa decid daca aloc 100 de dolari pentru 10 investitii sau risc toata suma pe o singura tranzactie. De obicei, traderii profesionisti risca aproximativ 1% din capitalul pe care il controleaza in cadrul unei tranzactii obisnuite. Pentru un investitor privat, procentul ar trebui sa fie cuprins intre 1% si 5%, in functie de valoarea totala a cash-ului disponibil”, mentioneaza Dan Gramza.

Peste 90% din investitorii de pe BVB au portofolii mai mici de 20.000 euro, potrivit celor mai recente statistici ale Fondului de Compensare a Investitorilor. Avand in vedere aceasta suma, precum si limitele mentionate de traderul american, suma recomandabila pentru o singura tranzactie ar trebui sa fie cuprinsa intre 200 si 1.000 de euro.

Sursa imagine: allvoices.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri