Investitorii care sunt dispusi sa accepte riscuri mult mai mari decat cele pe care le implica tranzactiile cu actiuni au la indemana o serie de produse structurate emise de Erste Bank si tranzactionate pe BVB. Care sunt insa principalele avantaje si dezavantaje ale acestor instrumente financiare adresate in primul rand traderilor ?
Incepand cu data de 8 iulie 2010 la sectiunea produse structurate de pe BVB sunt listate certificate index si certificate turbo pe DAX (principalul indice al bursei germane), aur si petrol. Principalul avantaj al acestor instrumente este ca permite investitorilor sa profite atat de evolutiile pozitive cat si de miscarile descendente ale pietei, prin asumarea unor pozitii short.

Certificatele turbo sunt tranzactionate in special de investitorii dispusi sa isi asume riscuri mari, dar care vor totodata sa beneficieze de o crestere cu mult peste variata efectiva pe care o inregistreaza activul suport. Cand activul suport creste (de exemplu pretul aurului sau al petrolului), certificatele short scad si cele long cresc (vezi tabelul atasat).



Fiecare miscare in pretul instrumentului de baza poate duce la castiguri mari si disproportionate datorita unui coeficient de levier care amplifica de cateva ori evolutia indicelui suport.

Certificatele includ un pret de tip stop loss denumit bariera. Acest nivel, odata atins, conduce la inchiderea contractului, investitorul pierzand intreaga suma. De altfel, pierderea intregii investitii reprezinta riscul major asociat produselor turbo si principala diferenta fata de tranzactiile cu actiuni (care practic nu au cum sa ajunga la pretul de zero).

In cazul contractelor turbo long bariera este sub pretul din piata, iar in cazul contractelor turbo short nivelul de stop loss se afla deasupra pretului din momentul initial.

Daca evolutia certificatelor turbo este evidenta in conditile cresterii sau a scaderii pietei, lucrurile stau putin diferit intr-o piata stabila. Mai exact, intr-o astfel de situatie, pretul certificatelor turbo este influentat de costurile de finantare. Ele cresc sau scad de-a lungul timpului, ceea ce inseamna ca se pot inregistra pierderi in cazul certificatelor turbo long sau castiguri daca investitorii detin certificate turbo short.

In cazul in care bariera initiala este atinsa in perioada investitionala contractul este incheiat automat, certificatul turbo fiind suspendat de la tranzactionare pana in momentul in care valoarea reziduala este determinata de catre emitent.

La capitolul riscuri, analistii Broker Cluj adauga lichiditatea. Desi tranzactiile beneficiaza de cotatiile furnizorului de lichiditate (BCR) spreadul bid-ask este relativ ridicat si poate sa afecteze rentabilitatea finala a investitiei.

De asemenea, investitorii trebuie sa ia in calcul si riscul de curs valutar. Calculul pretului certificatelor se face tinand cont de cursul de schimb EUR/RON, respectiv USD/RON. In acest context, aprecierea leului in fata dolarului si a euro va scadea rentabilitatea investitiei, in timp ce o depreciere a monedei nationale ar spori rentabilitatea investitiei.

Nu in ultimul rand, mai trebuie mentionat riscul de volatilitate: fluctuatile mari de pret pot provoca incheierea contractului in pierdere pentru detinator (atingerea unui pret limita prestabilit - bariera), chiar daca directia anticipata de investitor se va dovedi a fi cea corecta la maturitate.

Pe BVB interesul pentru tranzactionarea produselor structurate se situeaza la niveluri peste asteptari, mai ales avand in vedere complexitatea acestora dar si riscurile asociate. In luna iunie, cele mai tranzactionate produse structurate de pe Bursa au fost certificatele turbo short pe DAX, cu un rulaj total de 8,2 milioane lei.

*La realizarea materialului au fost folosite date si informatii furnizate de BVB, BCR si Broker Cluj.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri