Aurul si argintul au fost folosite intotdeauna ca instrumente investitionale de protectie, in special in criza. Mai ales in ultimii ani, cele doua metale au atins valori maxime istorice, pe fondul reorientarii investitorilor care produse sigure si cu potential crescut. Dar raman inca multe intrebari. Ce metal pretios este cel mai bun pentru investitii? De ce sunt asa volatile? Daca esti incepator in acest segment, trebuie sa te documentezi foarte bine si sa alegi cea mai potrivita cale, recomanda specialistii Investopedia.com.
Tot ce straluceste inseamna aur

In primul rand, aurul este un metal pretios recunosc pentru durabilitate (nu oxideaza sau rugineste), maleabilitate si capacitatile de a conduce caldura si electricitatea. Se foloseste la nivel industrial in medicina stomatologica si in electronice, dar este cunoscut in principala ca material de baza pentru bijuterii si anumite monede.

Valorea aurului este determinata 24 din 24 de piata, aproape 7 zile pe saptamana. In principiu, tranzactiile cu aur sunt determinate de semtimente, pretul fiind mai putin afectat de regula intalnirii si a ofertei. Exista o serie de factori ce influenteaza valoarea metalului galben:

1. Ingrijorarile din sistemul financiar: cand bancile si titlurile sunt consiederate instabile, investitorii se indreapta catre aur, vazut ca o investitie sigura.
2. Inflatia: aurul este la mare cautare cand preturile sau increderea in actiuni, bonduri sau real-estate scad puternic.
2. Razboaiele sau crizele politice: evenimentele de acest gen au indreptat tot timpul investitorii catre aur.

Glontul de argint

Spre deosebire de aur, pretul argintului oscileaza intre perceptia sa ca metal pretios si rolul important in industria metalurgica. Din acest motiv, fluctuatile de pret au volatilitati mult mai mari decat in cazul aurului.

Asa ca nu doar sentimentele si contextul pietei determina o crestere a apetitului pentru acest metal, ci si cererea din zona industriala, care este in continua inovatie. Astfel, pe langa utilizarea clasica, cererea de argint mai este influentata si de rolul sau in industria fotografica (eclipsat, mai nou, de avansul fotografiei digitale), aprecierea clasei de mijloc din tarile emergente din est, ce determina o crestere exploziva in industria electricelor, profuduselor medicale si a altor industrii ce utilizeaza argintul. De asemenea, metalul mai este folosit in baterii si microcircuite.

Nu este foarte clar daca cererea din aceste piete va influenta exclusiv argintul ne-investitional, dar cu siguranta pretul din piata este afectat si de acesti factori si nu doar de valoarea sa pretioasa.

Obuzul de platina

Impreuna cu aurul si argintul, platina este tranctionata pe pietele globale de marfuri. In mai multe momente si in special in vremuri linistite, a avut valori mai mari decat ale aurului, pur si simplu pentru ca este un metal mult mai rar, a carui extractie nu este foarte populara.

Iata ce factori afecteaza pretul platinei:


1. Precum argintul, si platina este considerata metal industrial. Cea mai mare cerere vine dinspre industria auto, mai exact catalizatoarele auto, folosite pentru a reduce emisiile poluante. Apoi, industria bijuteriilor acopera majoritatea cererii iar pretochimia si industria computerelor foloseste restul.

2. Deoarece industria auto este foarte dependent de metale, pretul platinei este determinat si de vanzarile auto si evolutia productiei.

3. Cea mai mare parte a minelor de platina sunt concentrate in doar doua tari: Africa de Sud si Rusia. Astfel, se creeaza potential ridicat pentru actiuni de tip cartel, ce vor sustine sau chiar creste artificial pretul platinei.

Investitorii trebuie sa tina cont de faptul ca toti acesti factori fac platina cel mai volatile metal pretios.

Pe pietele internationale, sunt mai multe cai prin care investitorii pot tranzactiona aceste metale: ETF-uri de marfuri, actiuni si fonduri mutuale cu implicatii in aceste industrii, contracte futures si options, monede sau certificate.

Pe piata de capital romaneasca, sunt disponibile contracte futures pe aur la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Sibex, pe argint la BVB dar si produse structurate cu active suport pe pretul aurului, tot la Bucuresti.

Monedele pretioase au multiple avantaje: ofera o protectia unica impotriva inflatiei, au o valorea intrinseca, nu au atasate criscuri de credit. In plus, sunt un instrument de refugiu in momentele grele, de la instabilitate financiara pana la razboaie.

Teoria economica releva o slaba, chiar negativa, corelatie cu alte clase de active, precum actiunile sau bondurile. Astfel, orice procentaj de metale pretioase in portofoliu reduse volatilitatea si riscurile.

In concluzie, aceste produse sunt binevenite in orice portofoliu, daca se potrivesc tintelor si profilului de risc ale fiecarui investitor. Nu trebuie uitat ca volatilitatea este foarte ridicata si o lipsa de control poate avea rezultate nefericite.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri