Francul a fost principala valuta de refugiu a investitorilor din intreaga lume in ultimii ani, insa determinarea pe care Banca Nationala a Elvetiei o arata in tentativa disperata de a-i stopa aprecierea va redirectiona fluxul de capital panicat si catre alte valute.
„Dupa decizia de a reduce rata Libor la 3 luni la 0 si repetate interventii directe in piata, Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a declansat un adevarat razboi valutar speculatorilor ce au profitat de turbulentele din zona Euro si au dus cursul de schimb la paritate. Intentia de a mentine cursul EurChf peste pragul critic 1.2000, ce a provocat cea mai ampla fluctuatie din istoria pietei valutare -10% in 15 min- va fi testata de speculatori in zilele ce urmeaza, mai ales daca oficialii europeni ce vor indica in sedinta de politica monetara de joi o posibila reducere a dobanzii de referinta pentru a evita o agravare a crizei in regiune. Chiar daca sunt semnale ca aprecierea monedei europene fata de franc ar putea continua, doar dupa depasirea pragului 1.2400 se poate discuta despre o schimbare de trend”, a explicat analistul Admiral Markets, Cristian Cochintu.

Paradoxal insa, pe termen lung nu euro va fi principala beneficiara a acestei masuri, ci yenul si dolarul, celelalte valute din categoria safe-heaven. De fapt, acesta este obiectivul principal al elvetienilor, sa redistribuie capitalul panicat catre alte valute, acestia temandu-se ca deteriorarea sentimentului fata de risc si implicit declinul burselor internationale, va continua, pentru ca in cazul revenirii economiei globale, deprecierea cel putin temporara a francului ar fi fost una naturala si nu ar mai fi necesitat astfel de masuri.

Analistii Admiral Markets considera ca aprecierea dolarului fata de yen imediat dupa interventia bancii reprezinta un indiciu clar ca dolarul este favorit sa preia statutul de valuta de refugiu suprema, in cazul in care criza se va adanci. In ciuda propriilor probleme interne - risc de dubla recesiune si o noua runda de Quantitative Easing (infuzii de lichiditate) - dolarul ar trebui sa profite de panica din pietele financiare, fiind intr-o postura mai putin negativa fata de restul valutelor, dar si supra-vanduta.

Pe de alta parte, si aurul a avut de castigat de pe urma caderii francului. Cumparatorii au dus ieri valoarea aurului inapoi la 1.915 dolari/uncie.

„Ramane de vazut daca acest lucru va accelera aprecierea aurului, care deocamdata se indreapta spre cel mai bun an al sau din 1979. In ciuda noilor varfuri valorice atinse, interesul investitorilor s-a redus in ultima luna, inregistrandu-se o scadere cu 251 de tone metrice a rezervelor de aur din long futures bets si fonduri de schimb, care au ajuns la 2.865 tone”, explica analistii Saxo Bank.

Grijile in privinta viitoarelor cresteri marginale ale aurului, ce ar putea obliga fondurile hedge sa isi reduca si mai mult expunerea, combinate cu vanzatorii care trebuie sa isi reduca pierderile de la alte investitii ar putea juca un rol, desi motivele fundamentale din spatele cursei lunare raman.

„Aurul are potentialul de a atinge valoarea de 1.970 in lunile urmatoare, dar dupa recenta corectie pe termen scurt de peste 200 de tone, jucatorii la bursa vor fi tentati sa obtina profit mult mai rapid ca inainte. Acest lucru ar putea incetini trendul curent, dar nu il va opri”, se mai arata in analiza Saxo.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri