Pentru persoanele care nu au timp sau pur si simplu nu sunt interesate de specularea fluctuatiilor de pret de pe Bursa, investitia in companiile care ofera dividende se poate dovedi cea mai buna solutie. Acest tip de investitie poate sa fie si o buna metoda pentru a incepe tranzactionarea in piata de capital.
Cand o companie face profit, banii sunt distribuiti actionarilor, reinvestiti sau folositi pentru rascumpararea actiunilor. Dividendul reprezinta distribuirea unei parti a profitului companiei catre actionari.

Dividendele cele mai intalnite sunt cele sub forma de cash. Exista insa si cazuri in care acestea sunt inlocuite cu actiuni sau chiar proprietati. Pe Bursa de la Bucuresti (BVB) au existat cateva exemple, precum cele ale Bancii Transilvania, Broker Cluj sau Banca Carpatica, in care companiile au preferat sa ofere actiuni in loc de lichiditati.

In prima parte a secolului 20, dividendele reprezentau principalul motiv pentru care investitorii cumparau actiuni. Pe Wall-Street chiar exista conceptia potrivit careia scopul unei companii este acela de a plati dividende, scrie BeginnersInvest.com.

In ziua de astazi lucrurile s-au mai schimbat, nu rare fiind cazurile cand o companie profitabila nu ofera dividende, preferand sa reinvesteasca banii. Microsoft, de exemplu, nu a platit actionarilor niciun dividend pana cand a ajuns la valoarea de 350 miliarde dolari, adica la mult timp dupa ce fondatorii si vechii actionari ai companiei devenisera deja milionari sau chiar miliardari.

Persoanele care investesc pe Bursa strict pentru dividende urmaresc o serie de factori atunci cand isi aleg actiunile:

Randamentul dividendelor este considerat de multi ca fiind cel mai important element. Daca o actiune plateste un dividend de 1 leu, iar investitorul poate sa cumpere actiunea in cauza cu 20 de lei, rezulta un randament de 5%. Investitorii au obiective diferite atunci cand vine vorba despre randamentul dividendelor, insa in general este acceptat faptul ca un randament peste dobanda la depozitele bancare este unul bun sau foarte bun.

Lichididatea actiunilor pentru care se platesc dividende conteaza in special pentru investitorii care vor sa cumpere rapid respectivele titluri pentru a beneficia de o repartizare generoasa a profitului. Se poate chiar spuna ca degeaba randamentele sunt imense daca actiunile sunt practic imposibil de gasit in piata.

Un exemplu in acest sens reprezinta chiar situatia VAE Apcarom din acest an. Producatorul de material rulant anuntase in primavara un dividend cifrat la 0,22 lei/actiune. Avand in vedere preturile din piata de la momentul anuntului, randamentul era unul spectaculos: 21,3%. In practica insa putini au putut sa profite de acest castig avand in vedere ca rulajele din piata au ajuns in cea mai buna zi la doar 152,000 lei.

Sursele si raportul profit /dividende. Investitorii aflati in cautarea unei companii care ofera an de an dividende incearca sa vada cat de sustenabile sunt acestea. Daca sursele de profit ale unei companii sunt nesustenabile pe termen lung, la fel vor fi si dividendele. De asemenea, distribuirea unei parti foarte mari a profitului catre actionari poate sufoca societatea in cauza. Daca acesta face profit de 100 mil. lei si plateste dividende in valoare de 30 milioane lei, nivelul este mai sustenabil decat daca aceasta ar plati 90 milioane lei.

Pe termen scurt o distribuire generoasa a profitului poate sa fie foarte atractiva din punctul de vedere al actionarilor interesati de un profit rapid, insa in acelasi timp compania risca sa ramana fara fonduri pentru dezvoltare.

Momentul achizitionarii actiunii care ofera dividende. Data de inregistrare este importanta deoarece actionarii inregistrati dupa aceasta zi specifica nu mai primesc dividende pentru exercitiul financiar anterior. Aceasta data este stabilita de administratorii companiei. Investitorii care vor sa cumpere actiuni inainte de data de inregistrare trebuie sa aiba in vedere si faptul ca durata inregistrarii acestora in actionariatul companiei, prin sistemul Depozitarului Central, poate sa dureze chiar si 2 – 3 zile.

Data achizitiei actiunilor, sau mai exact pretul respectivelor actiuni din acel moment este de asemenea important pentru ca in functie de acesta este calculat si randamentul efectiv al dividendelor.

Pentru incepatori, investitia in companii care ofera dividende in mod regulat poate sa reprezinte o metoda simpla pentru acomodarea la sistemele bursei si tranzactionarea actiunilor. In acelasi timp trebuie recunoscut si faptul ca acest tip de investitie nu ofera „adrenalina” pentru care bursele sunt cunoscute. Numarul mic de tranzactii, la intervale de timp foarte mari, face ca rabdarea sa reprezinte cuvantul cheie aici.

Cititi si Topul dividendelor pe 2010

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri