Pe masura ce tranzactionarea pe Bursa devine tot mai mult legata de online, iar limitele minime de investitie au fost reduse puternic sau chiar eliminate catre brokeri, in piata se prefigureaza o noua categorie de investitori: studentii si tinerii interesati sa isi investeasca banii intr-un mod diferit.
Laurentiu Sandu investeste de aproape doi ani pe Bursa de la Bucuresti si in actiuni cotate la Bursa din New York. Spune ca a avut noroc intrand in piata dupa prabusirea din 2008, reusind astfel sa profite de revenirea din 2009 si 2010.

Fostul student la ASE povesteste ca in facultate colegii considerau ca doar copii “de bani gata” pot sa investeasca pe bursa.

“Eu n-aveam insa nici macar un Logan cu care sa ma duc la cursuri. Nu sunt ipocrit sa spun ca o duc rau si totusi investesc pe bursa: am avut la 22 de ani aproape 2.000 de euro bani stransi de mine si de la parinti pe care asa am decis sa ii folosesc. Am avut colegi care spuneau ca e o fita sa investesc pe bursa, in loc sa strang banii pentru casa si masina”, mentioneaza el.

Daca Laurentiu Sandu spune ca parintii il sustin atunci cand vine vorba despe modul in care isi investeste banii, in cazul unui alt student al ASE situatia este putin mai diferita.

“Mama nu este de acord, chiar imi spunea <cum sa ii duci banii brokerului> ? Am incercat sa ii explic ca nu duc banii nimanui, banii sunt tot ai mei, sunt actiunile si dividendele mele. Tata este indiferent. Inca mai exista si perceptia aceasta de <bursa = teapa>, care contribuie la scepticismul oamenilor care nu cunosc piata”, a declarat Razvan Radu.

La fel ca multi alti investitori tineri care sunt atrasi in piata dupa ce tranzactioneaza printr-un cont demo, si Razvan, in varsta de 22 de ani, spune ca primele sale schimburi au fost facute printr-un cont virtual.

“Am inceput pe demo iar dupa un timp faceam atat tranzactii cu bani reali cat si cu bani virtuali. Culmea era ca pe demo aveam castig iar pe contul real pierdeam bani. Nu imi explic exact de ce mi se intampla asta. Poate din cauza emotiilor. Prima data am castigat pe Forex, apoi am pierdut aproape tot contul de 1.000 de euro. Acum mai investesc doar in actiuni de pe BVB si ma gandesc sa merg si pe pietele straine”, spune Razvan.

Acesta mentioneaza ca in prezent detine un portofoliu in valoare de circa 1.000 de euro, dar pe care vrea sa il mareasca pana la cel putin 5.000 de euro.“Cred ca de banii acestia as avea nevoie ca sa pot face macar un salariu 10 – 15 milioane pe luna din tranzactionare”, adauga Razvan Radu.

Cand vorbesc despre greselile facute, tinerii investitori mentioneaza in primul rand lipsa rabdarii dar si ale unor elemente care tin de educatia investitionala.

“In primele luni vindeam si cumparam imediat ce vedeam ca se intampla ceva, orice, in piata. Norocul meu a fost ca 2009 a reprezentat un an oarecum bun pentru bursa, altfel, daca intram intr-o piata precum cea din prezent, acum sigur eram in pierdere. Cunosteam mai multe aspecte tehnice despre piata de capital, dar din facultate nu iesi investitor. Este un stereotip pe care il auzim mereu, insa este 100% adevarat - acela ca indiferent de cat de multe carti ai citit, cand ajungi sa faci prima tranzactie este cu totul altceva. In plus, avand in vedere schimbarile din ultimii ani, chiar si vechii investitori cred ca trebuie sa se adapteze la noile realitati din piata”, mentioneaza Laurentiu Sandu.

Sursa imagine:
freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri