Intrarea pe Bursa fara a avea un obiectiv investitional foarte clar duce in cele mai multe cazuri la inregistrarea unor pierderi greu de acoperit in portofoliu. Stabilirea obiectivelor, precum si mentinerea acestora in cadrul unor limite realiste, poate sa faca diferenta dintre un investitor care va rezista in piata si unul care va renunta la tranzactionare dupa doar cateva luni.
„Stabilirea unui obiectiv investitional este recomandabil sa se faca anual plecand de la trei directii foarte importante. Primul este scopul general al investitorului urmarit la deschiderea contului de investitii - economisire pe termen lung, obtinerea de profit prin speculatii bursiere, furnizarea de lichiditati in mod periodic pentru a suplimenta veniturile. Obiectivul anual trebuie sa se supuna scopului pe termen lung al fiecarui investitor”, mentioneaza intr-un editorial Alin Brendea, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Prime Transaction.

A doua directie mentionata de broker este legata de contextul economic in care piata bursiera evolueaza. Evident, perioadele de criza economica indeamna la obiective conservatoare (eliminarea pierderilor), pe cand perioadele de revenire economica lasa loc unor obiective investionale mai ambitioase (in general semnificativ mai mari decat dobanzile de pe piata monetara).

„Al treilea aspect important care determina modul de stabilire al unui obiectiv investitional provine din istoricul personal al fiecarui investitor. Existenta unor profituri acumulate in anii precedenti sau a unor pierderi, diversifica asteptarile de la perioada prezenta. Cei care au un istoric pozitiv isi “permit” sa fie mai prudenti comparativ cu cei care avand pierderi anterioare, simt nevoia asumarii unor riscuri mai mari, pentru ca prin randamentele actuale mai ridicate, sa recupereze mai rapid capitalul initial”, spune Alin Brendea.

Indiferent de factorii care il determina, stabilirea unui obiectiv investional trebuie sa fie caracterizata de realism. Investitorii care isi propun randamente de 100% anual sau cei care vor sa obtina performante mult superioare evolutiei indicilor bursieri tind sa isi asume mult prea multe riscuri. „Succesul in investitii nu este adus de ambitii mari ci de planuri realiste aplicate cu tenacitate pe parcursul a mai multi ani”, considera brokerul de la Prime Transaction.

Obiectivul investitional anual ar trebui vazut ca acea minima rentabilitate care, plecand de la profilul fiecarui investitor, sa ofere sens si substanta activitatii de investitie bursiera asumate.

El trebuie asumat initial, obtinut pe baza activitatii de investitii realizata conform strategiei personale si profilului de risc si aparat odata ce a fost realizat pe parcursul anului.

Pentru exemplificarea acestui concept, teoretic ca oricare altul, nu exista exemple mai bune decat cele din anii trecuti, ani in care prima parte a anului, oferea posibilitatea atingerii relativ facil a unui obiectiv de crestere a portofoliului de 15%-25% pentru ca a doua parte a fiecarui an sa stearga aceste cresteri. Cei care atingandu-si obiectivul pe parcursul anului au actionat in consecinta, devenind mai conservatori, evident au avut castig de cauza.

2012 ofera, din nou, sansa unor aprecieri semnificative la inceput de an. Este un moment bun pentru ca fiecare investitor sa isi reanalizeze caracteristicile personale, contextul de piata si evident istoricul de tranzactionare din ultimii ani. Iar daca obiectivul investitional fixat la inceputul anului tinde sa fie atins, este un bun moment de a actiona in sensul prezervarii lui.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri