Spune ca vede lumea prin grafice si ecrane de tranzactionare si nu isi poate imagina cum ar arata fara ele. Are 77 de ani si tranzactioneaza de 56. “Este la fel de natural ca si mancatul, nici nu imi mai dau seama”, spune legendarul trader Joe Ross, intr-un interviu acordat wall-street.ro.
Prezent in Romania cu ocazia Conferintei de Trading si Investitii, organizata de Trading Educators Romania (franciza a companiei americane cu acelasi nume), Joe Ross a acceptat sa stea de vorba cu noi. Discutia a fost extrem de agreabila, o imbinare armonioasa de sfaturi pentru traderi cu povesti din viata sa. Zambetul si spiritul de gluma au insotit fiecare raspuns al omului care priveste intreaga lume prin grafice si prin ecrane de tranzactionare si care nu isi imagineaza viata fara acestea. Dupa ce intr-un interviu anterior am discutat despre aspecte tehnice si sfaturi concrete, de aceasta data am dus discutia intr-o zona mai umana, mai practica.

Este prima sa vizita in Romania, spune ca a gasit oameni foarte prietenosi si zambitori si isi doreste sa viziteze mai multe locuri in zilele urmatoare, dupa cateva zile de conferinte si intalniri. Despre piata de capital romaneasca nu stie decat ca nu prea exista. “A cumpara si a vinde actiuni nu inseamna bursa”, spune, zambind, Joe Ross.

In privinta traderilor pe care i-a intalnit la conferinta si in discutiile ulterioare, Joe Ross spune ca nu se diferentiaza cu nimic fata de traderii din alte piete si au aceleasi probleme – de natura emotionala.

“Chiar daca stiu multe despre piata, tot mai au probleme de auto-control. Au nevoie de educatie. Nu inteleg ce se intampla in piata, majoritatea tranzactioneaza long sau mizeaza mult pe analiza tehnica in loc sa tranzactioneze ce vad si ce se intampla cu adevarat in piata – de aici vin si problemele emotionale”, explica Ross.

Problemele de natura emotionala sunt si cele mai comune in randul traderilor, dar pot fi rezolvate prin educatie. Tehnicile se pot invata, dar cea mai mare provocare este introspectia, descoperirea proprie, constientizarea reala a propriei persoane.

“Traderul trebuie sa scape de teama, de egoism, de lacomie, de furie, de mandrie. Trebuie sa se descopere cine sunt cu adevarat, sa fie dornici sa se schimbe pe ei, sa isi schimbe comportamentul de trader”, explicat Ross.

Cele mai comune greseli ale traderilor


-Tranzactioneaza prea mult – prea multe contracte sau titluri dar si prea des.
- Nu folosesc stop loss – desi ii poate ajuta sa nu piarda prea mult sau chiar tot.
- Au asteptari foarte mari de la tranzactiile lor – se asteapta ca fiecare miscare sa fie castigatoare si fac o greseala foarte mare.

“Cineva trebuie sa le spuna ce se poate intampla, cat de important este sa aiba un plan, sa il urmeze. Aici intervine educatia. Cand incepi sa tranzactionezi, nu ai idee de ce ti se poate intampla, mai devreme sau mai tarziu o sa tranzactionezi prea mult sau o sa faci o greseala majora”, explica traderul.

Mai mult, Joe Ross spune, razand, ca si el a facut toate aceste greseli si nu doar o singura data.

Regulile de aur ale tradingului, in vizinea lui Joe Ross:


- Intotdeauna sa ai un ordin stop loss in piata, in caz ca ti se intampla ceva sa nu pierzi tot.
- Nu tranzactiona in exces.
- Diversifica-ti contul.
- Cu cat tranzactionezi mai putin, cu atat vei face mai multi bani. “Tendinta este sa crezi in expresia inversa, ca daca tranzactionezi mult, faci bani, dar realitatea este exact invers”
- Trebuie sa ai mereu un plan de tranzactionare, in care sa iti cunosti si sa iti asumi riscurile.
- Trebuie sa iti stabilesti obiective: sa stii ce vrei de la trading, in general si sa stii ce vrei de la fiecare tranzactie.
- Potriveste-ti propriul risc cu riscurile din piata
- Stabileste-ti obiective care pot fi satisfacute de piata in care tranzactionezi.
- Planifica-ti tranzactiile si tranzactioneaza dupa plan (in engleza: Plane your trade and trade your plan).
- Fii constient de ceea ce fac marii traderi. “Daca nu stii ce fac ei in piata, o sa ai probleme. Este ca la jocul de poker: daca nu stii cine este pierzatorul de la masa, inseamna ca tu esti”, glumeste traderul.


“Ma intreba cineva astazi cand trebuie sa incepi sa fii disciplinat. Raspunsul este: cat de repede poti. Lipsa de aucontrol si de disciplina distruge traderii. Oricine vrea o formula magica prin care sa castige tot timpul, dar nu exista asa ceva. Putem sa invatam chiar si un cimpanzeu sa intre in piata, dar nu il putem invata sa si castige. Aici se face diferenta. Trebuie sa fii pregatit si sa iti faci un plan pentru orice”, spune Joe Ross.

Insa, mai exista si momentele neprevazute. Unul din cele mai pregnante din amintirea sa este legat de atacurile teroriste asupra turnurilor gemene, din septembrie 2001.

“Nu voi uita niciodata acele momente. Dintr-o data, piata s-a blocat, nu mai exista pur si simplu. Am verificat cablurile calculatorului, alimentarea, totul era in regula. Am deschis televizorul si vedeam al doilea avion care intra in turn. Piata a fost inchisa cateva zile, nu aveam efectiv ce sa facem, decat sa asteptam”, isi aminteste Ross.

Din fericire insa, nu avea pozitii lasate deschise in piata la acel moment, asa ca nu a pierdut bani. Dar isi aminteste ca multi traderi avut problem serioase, mai ales ca Bursa din New York a fost inchisa multe saptamani.

Pentru astfel de momente nu exista planificare sau anticipare, admite traderul. Insa, pentru restul poate fi gandit un plan, care sa fie si respectat.

Cine este Joe Ross


Joe Ross a inceput sa tranzactioneze si sa investeasca in mod constant din 1957. Este un trader si un investitor renumit in lume. Joe a supravietuit multor perioade de cresteri si scaderi majore ale pietelor de capital pe care a tranzactionat.

Joe detine o Diploma in Administrarea Afacerilor de la UCLA (University of California at Los Angeles). Are deasemenea un Masterat in Computer Sciences la Universitatea George Washington din Norfolk, Virginia. Joe este mentionat in “Who’s Who in America”.
Joe Ross a scris 12 carti importante de trading si nenumarate articole si eseuri despre trading. Majoritatea cartilor sale au devenit de referinta in Educatia in Trading si au fost traduse in diferite limbi de circulatie internationala: germana, italiana, spaniola, mandarina, etc. Multe din titlurile sale sunt disponibile si considerate "CLASICE" in Biblioteca Traderilor de la CBOT (Chicago Board of Trade).

Joe a creat “Ross Hook” si a stabilit standarde de referinta in tranzactionarea cu risc scazut prin conceptele sale de baza, The Law of Charts (Legea Graficelor) si Traders Trick Entry. Joe a fost trader si investitor o mare parte din viata sa. Un incident grav in starea sa de sanatate, la sfarsitul anilor 80, a determinat schimbarea perspectivei sale asupra vietii si a directiei ce a urmat: a fost momentul in care Joe a hotarat sa impartaseasca cunostintele sale lumii intregi. Astfel, Joe a fondat in 1988 Trading Educators, care educa traderii cum sa tranzactioneze profitabil utilizand conceptele sale.

Dupa mai mult de 5 decenii de trading si investitii Joe Ross tranzactioneaza inca in mod regulat, este tutor, mentor si profesor activ, autor de carti de trading. In calitate de Presedinte si CEO al Trading Educators Inc. se implica zilnic in managementul organizatiei. [Sursa informatii: tradingeducators.ro]

Citeste si
Celebrul trader Joe Ross vine in Romania. Afla cum ideile sale se pot transforma in mii de dolari

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri