Administratorii judiciari ai Oltchim (OLT) recomanda privatizarea combinatului fie prin fie crearea unui special purpose vehicle, care sa preia activele functionale ale combinatului, fie prin separarea activelor viabile de cele neviabile, informeaza Mediafax.
"Este totusi posibila reorganizarea judiciara a Oltchim, dar apoi Oltchim va trebui privatizata catre un investiror strategic din zona chimica sau petrochimica, care poate sa aduca materia prima si sa distribuie produsele. Recomandam privatizarea fie prin constituirea unui Oltchim 2, un special purpose vehicle, care sa preia de la Oltchim prin aport de capital social activele functionale, inclusiv o parte din salariati, iar Oltchimul vechi sa ramana cu activele nefunctionale, fie prin separrea activelor viabile de cele neviabile", a declarat miercuri intr-o conferinta de presa avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administartorii judiciari ai Oltchim.

Piperea a precizat ca printre persoanele responsabile pentru intrarea in insolventa a Oltchim se numara fostii directori generali si executivi ai companiei din perioada 2009-2012, precum Constantin Roibu, Olaru, Vasila Mandica, Veronica Preoteasa sau Daniel Mihaiescu.

De asemenea, responsabili sunt toti membrii Consiliului de Administratie ai combinatului, a spus Piperea, adaugand ca lista vinovatilor, care cuprinde 20-30 de persoane, nu este exhaustiva.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, in conferinta, ca bancile comerciale creditoare carora administratorii judiciari ai combinsatului s-au adresat pentru contractarea unui imprumut de cel putin 10 milioane euro solicita administratorilor judiciari un program de eficientizare a combinatului, astfel ca banii sa nu fie irositi.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO, reprezentata de Niculaie Balan.

"Cifra de afaceri era fictiva. In Oltchim nu se muncea, se lasa impresia unei paci sociale. Preluarea petrochimiei de la Arpechim a fost un dar otravit", a adaugat Piperea.

Cauzele insolventei Oltchim sunt deciziile manageriale gresite, vanzarile in pierdere, tranzactiile companiei cu firme controlate de conducerea combinatului si remunerarea non-performantei, potrivit administratorlor judiciari ai companiei.

"Practic, Oltchim nu a mai apartinut actionarilor sai, ci traderilor, care erau controlati, direct sau indirect, de managementul combinatului", a spus Piperea, prezentand raportul privind cauzele care au generat insolventa.

Raportul preliminar privind cauzele insolventei Oltchim, prezentat la finele lunii februarie, arata ca achizitia activelor de petrochimie ale Arpechim, necorelarea dintre evolutia salariilor si cea a veniturilor companiei si existenta unor firme care erau si furnizori si clienti ai companiei au fost principalele motive ale situatiei in care se afla combinatul.

Oltchim a intrat in insolventa la finele lunii ianuarie, dupa ce o incercare de privatizare a esuat anul trecut pentru ca Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei, nu a achitat banii pe pachetul majoritar de actiuni detinut de stat.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a dat ca exemplu atunci, la prezentarea raportului, patru firme care actionau atat in calitate de clienti cat si de furnizori pentru Oltchim, in care fostul director general al combinatului Constantin Roibu si membri ai familiei acestuia sunt administratori sau actionari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri