Te-ai gândit să investești prin bursa de valori, dar nu știi de unde să începi? Nici o problemă, îți vom prezenta 5 lucruri de bază pe care trebuie să le știi înainte de a începe să tranzacționezi.

Foarte multe persoane cu spirit antreprenorial au început să fie atrase de burse în ultimul deceniu, grației tehnologizării rapide și al numeroaselor lovituri date de diverși investitori în criptomonede. Iar de acolo și până la bursa de valori, mai este doar un pas.

Familiarizarea cu terminologia bursieră poate părea o sarcină dificilă, însă dacă lucrurile se învață metodic, conceptele de bază pot fi asimilate rapid. Să începem:

1. Ce este bursa de valori?

Bursa de valori este un termen care înglobează mai multe piețe și case de schimb (exchange) care facilitează tranzacționarea de acțiuni, obligațiuni, certificate sau alte produse bursiere derivate, cum ar fi contracte futures, opțiuni pe marfă, opțiuni pe titluri financiare, piețe valutare etc.

Bursa de valori le permite cumpărătorilor și vânzătorilor să tranzacționeze acțiunile companiilor ale căror acțiuni sunt listate la bursă. De ce se listează companiile la bursă? În general, cu scopul de a se finanța.

2. Cum funcționează bursa de valori?

Bursa de valori are două piețe: În piața primară, emisiunile noi de acțiuni sunt vândute prin ofertele publice inițiale (IPO), în timp ce toate tranzacțiile ulterioare se realizează în piața secundară.

După vânzarea inițială a acțiunilor, în cadrul procesului IPO, exchange-urile sunt folosite pentru a facilita tranzacțiile ulterioare ale acțiunilor listate. Pentru a efectua tranzacții de acest gen este nevoie de intermediari, numiți brokeri. Scopul acestuia este de a se asigura că participanții nu prezintă riscuri operaționale.

3. Când se deschide bursa de valori?

Există foarte multe burse, iar intervalul de tranzacționare variază destul de mult. Spre exemplu, Bursa din București permite efectuarea tranzacțiilor între orele 10:00 și 16:40.

Pe de altă parte, indicii bursieri din SUA se deschid la (ora României) 16:30 și se încheie la 23:00, în timp ce acțiunile japoneze se tranzacționează pe timpul nopții, între orele 02:00 și 08:00.

Cu toate acestea, în afara intervalelor în care piețele sunt deschise, se pot face pre-tranzacții, majoritatea dintre acestea având loc în ultimele 90 de minute de dinaintea orei de deschidere.

4. Când se închide bursa de valori?

Pot exista excepții de la orele de tranzacționare menționate mai sus. Acestea se produc, de regulă, în ultima zi de dinaintea unor zile libere. Ca exemplu, într-o astfel de zi, bursele americane se închid cu aproximativ 3 ore înainte de ora obișnuită, însă regulile variază de la o țară la alta.

5. Este bursa de valori deschisă în week-end?

Chiar dacă odată cu avansul tehnologiei, multă lume se întreabă de ce nu funcționează bursele de valori în week-end, mai ales pentru că tranzacționarea de criptomonede este deschisă 24 de ore din 24, bursa de valori nu are program sâmbăta și duminica.

Pe lângă weekend, există zilele de sărbătoarea stabilite de bursele din fiecare țară, în funcție de sărbătorile legale, în care tranzacționarea este oprită. Uneori, atunci când o sărbătoare pică într-o zi de week-end, bursele aleg să închidă piețele cu o zi înainte sau cu o zi după sărbătoarea respectivă, pentru a se bucura de o zi în plus de repaus.

În ultimul an, acțiunile multor firme, în special ale celor care își desfășoară activitatea, în principal, pe internet, a avut parte de mici scăderi, care au fost urmate de creșteri spectaculoase. Așa că, nu este de mirare că valorile multor acțiuni listate a atins un „all time high”. Cei interesați de această zonă trebuie să se documenteze foarte bine înainte de face investiții și să se asigure că aleg brokeri forex reglementați, pentru a evita orice fel de neplăceri.

Sursa foto Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri