Deși bitcoinul este extrem de popular în prezent, nu atât de mulți investitori sau utilizatori ai bitcoinului cunosc cum funcționează de fapt această criptomonedă.

În acest articol explicăm cum funcționează blockchain-ul BTC și care sunt principiile care stau la baza funcționării fiabile a acestui sistem.

Cum funcționează bitcoinul - o privire generală

Tranzacțiile Bitcoin sunt efectuate între portofelele Bitcoin, care sunt semnate digital din motive de securitate. Fiecare tranzacție din rețea este publică, adică fiecare participant nu poate doar să vizualizeze datele despre expeditorul și destinatarul său în blockchain-ul public, ci și să urmărească întregul istoric al tranzacțiilor care l-au precedat, până la punctul inițial de origine al primelor monede cripto. În acest sens poate apărea o întrebare cât se poate de logică și relevantă - totuși, cum au loc aceste tranzacții de bitcoini? În continuare încercăm să răspundem cât se poate de clar și la această întrebare.

Bitcoinul nu există ca unitate, există doar înregistrări a tranzacțiilor de BTC

Bitcoinul, ca unitate, nu există de fapt. Nu este stocat nici pe server, nici pe hard disk. Dacă ar fi să analizăm o anumită adresă Bitcoin, vom observa că aceasta nu stochează monede digitale în aceeași formă în care, de exemplu, dolari, lire sterline sau ruble sunt stocate în conturile bancare. Cu alte cuvinte, nu există un fișier sau o secvența de cod care ne indică că, iată acesta este bitcoinul propriu-zis.

Deși nu există Bitcoin ca unitate, există anumite înregistrări ale tranzacțiilor între diferite adrese, al căror sold crește și scade. Fiecare tranzacție care a avut loc vreodată este stocată într-un registru imens numit blockchain. De exemplu, dacă dorești să afli soldul la oricare dintre adresele Bitcoin, nu vei putea afla acest lucru analizând anume soldul propriu-zis. Soldul va trebui calculat analizând toate tranzacțiile care se referă la adresa dată și sunt stocate în blockchain.

3 componente de bază a unei tranzacții de bitcoini

Pentru a înțelege mai bine cum au loc tranzacțiile de bitcoini, mai jos prezentăm principalele componente a unei tranzacții.

  • Intrare - o înregistrare a adresei de la care au venit bitcoinii la cel ce primește fondurile
  • Suma - suma de bitcoini pe care este implicată în tranzacție;
  • Ieșire - adresa Bitcoin a celui care a expediat bitcoini.

Cum se trimit bitcoinii?

Pentru a trimite bitcoini cuiva, ai nevoie în principal de 2 lucruri:

  • o adresă Bitcoin
  • o cheie privată.

Acestea sunt, de fapt, componente de bază ale unui portofel cripto, inclusiv ale unui portofel BTC. În acest sens, obții aceste date atunci când îți creezi un portofel. Cu alte cuvinte, nu va fi nevoie să faci alte acțiuni sau operațiuni pentru a primi acces la cheile tale.

În ceea ce ține de cheile portofelului tău, este important să înțelegi un aspect important - cheia publică trebuie percepută ca ceva, expus în vizorul tuturor. Oricine poate vedea cheia ta publică. O vei utiliza pentru a o oferi celui care îți va expedia bitcoini. În același timp, cheia privată oferă drepturi absolute supra portofelului și fondurilor tale. În acest sens, este vital ca această cheie să fie păstrată în absolută confidențialitate. De exemplu, dacă tranzacționezi bitcoini pe Bitcoin Loophole, te bucuri nu doar de securitatea tranzacțiilor, dar și de comoditatea cu care sunt procesate acestea.

Astfel, orice tranzacție Bitcoin presupune utilizarea fiecărei din aceste 2 tipuri de chei menționate. În cazul în care persoana care dorește să facă transferul nu dispune de cheia privată de le portofelul său, tranzacția nu va putea fi efectuată. Totodată, în cazul în care persoana care va recepționa bitcoini nu poate oferi cheia sa publică tranzacția, la fel, nu va putea fi efectuată deoarece nu va putea fi identificat portofelul persoane care ar trebui să recepționeze tranzacția.

Concluzie

Principiul de funcționare a blockchain-ului Bitcoin este unul destul de simplu și ușor de înțeles. În același timp, precum am și menționat la început de articol, nu toți cunosc cum au loc tranzacțiile în bitcoini. Acest lucru este determinat, în mare parte, de faptul că în prezent există o groază de instrumente și platforme care permit tranzacționarea bitcoinilor fără a cunoaște multe lucruri despre procesul în sine. Totodată, pentru o experiență cât mai reușită, se recomandă să utilizezi doar instrumente de încredere precum Bitcoin Loophole - aici poți tranzacționa activele care te interesează fără riscuri de securitate, într-un mod comod și absolut fiabil.

sursa foto https://pixabay.com/ro/photos/bitcoin-tabel-cursuri-finan%c5%a3a-4481815/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri