Cu toate că se vorbește despre o criză financiară, acum este cel mai bun moment în care să începi să îți pui banii la muncă. A-ți ține banii într-un cont bancar, ce este afectat de inflație te va face să pierzi bani, de la un an la altul.

Pentru că profiturile adevărate, în investiții se fac atunci când cumperi și nu când vinzi, te vom ajuta cu câteva informații despre investițiile la bursă, spre care merită să îți îndrepți atenția și banii, chiar în această perioadă.

Investițiile la bursă nu mai sunt inaccesibile sau accesibile doar celor ce au deja bugete uriașe pentru investiții. Reducerea costurilor de tranzacționare dar și simplificarea procesului cu ajutorul platformelor de specialitate, a dat ocazia, fiecărui mic investitor să aibă posibilitatea de a-și genera profituri din investițiile la bursă. Dacă este prima dată când faci asta, află din acest curs investitii la bursa gratuit care sunt primii pași pe care îi poți face în această direcție.

Ce este bursa?

În cazul în care ai tot auzit vorbindu-se despre bursa și ai impresia că este un domeniu SF, ei bine lucrurile nu sunt atât de complicate precum par. Bursa este de fapt o piață imensă, globală, unde se tranzacționează diferite instrumente financiare precum acțiuni ale unor companii, mărfuri precum grau, petrol etc., materiale prețioase precum aur și argint și criptomonde.

Aici, orice persoană poate tranzacționa, fie că este persoană fizică fie că este persoană juridică. Bursele din China sunt singurele care au anumite excepții, dar în rest nu există restricții referitoare la cine poate cumpăra sau nu acțiuni pe o anumită bursă.

Singura diferență care se face între investitori este nivelul de cunoștințe și sumele de bani ce sunt investite, în rest, totul este accesibil pentru oricine.

Ce este o acțiune?

O acțiune pe care o poți achiziționa prin intermediul bursei, este practic o parte dintr-o anumită companie care este listată la bursă. Orice companie care există în această piață îndeplinește anumiți parametri și potențial de dezvoltare, deci are șansa de a-ți aduce profituri uriașe.

În cazul anumitor acțiuni, poți primi inclusiv dreptul de a lua parte la deciziile acționarilor, referitor la viitorul companiei respective.

Orice acțiune îți dă dreptul de a încasa o anumită parte din profitul pe care acea companie îl face, sub forma dividendelor ce se oferă în anumite perioade de timp.

În trecut acțiunile erau în format fizic dar acum acestea sunt aproape exclusiv în format digital, așadar tot procesul s-a simplificat uimitor de mult și poate fi făcut din orice loc.

Cum se stabilesc prețurile unei acțiuni la bursă?

Cel mai probabil te-ai întrebat deja acest lucru. Și este complet normal să ai astfel de întrebări atunci când vrei să începi să îți investești banii, pentru a înțelege mersul lucurilor.

Prețul unei acțiuni la bursă se stabiliește la fel ca și oricare alt activ sau al oricărui alt intrument financiar, în funcție de cerere și ofertă.

Cu cât oferta este mai mare, adică mai mulți investitori sunt interesați să vândă decât să cumpere, cu atât prețul va fi în scădere. În situația opusă, prețul crește.

Lucrurile se întâmplă la nivel macro la fel ca la nivelul ușor de înțeles din cadrul unei piețe fizice. Atunci când într-o piață 10 vânzători vând aceleași mărfuri dar cumpărătorii sunt puțini, prețul va scădea invitabil, pentru că toți îți vor dori să își vândă marfa.

Care sunt pașii pentru a începe să investești la bursă?

În cazul în care nu ai mai făcut astfel de investiții iar termenul în sine ți se pare mult prea complicat, lucrurile sunt destul de ușor de făcut chiar și pentru un începător.

  • Alege o firmă de brokeraj;
  • Deschide-ți un cont de tranzacționare;
  • Alimentează contul cu bani;
  • Informează-te despre instrumentele financiare în care vrei să investești;
  • Cumpără și vinde acțiuni.

sursa foto ezgif.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri