Chiar dacă educația a trecut, atât cât a fost posibil, în mediul online, chiar și când vine vorba despre nivelul de grădiniță, nu trebuie ignorate efectele negative ale ecranelor asupra creierului celor mici. Iar dacă în cazul copiiilor de 5-6 ani se poate permite un acces de până la o ora jumătate în fiecare zi, celor mici, de până în 3 ani, ecranele le sunt total interzise.

Am stat de vorbă cu Denis Popescu, antreprenor în educație, proprietara Pick Me Academy, business românesc cu activitate în domeniul educației.

Ea a arătat că în prezent este foarte dificil să interzici copiilor accesul la tehnologie.

Este o realitate că viața în anii 2020 nu îi poate feri pe copiii noștri de atracția «magiei» ecranului. De preferat este că intervalele să fie scurte, acompaniate/controlate și mai ales să aibă o «utilitate». În această perioadă, interacțiunile online cu copiii au rol de continuite în rutină, de întâlnire fie și virtuală cu grupul de la grădiniță/școală, cu educatorii/profesorii cu care au o relație, o reamintire a informațiilor învățate, o exersare, o antrenare a atenției, o distracție dacă acesta e modelul de predare al școlii, un sprijin pentru părinți/ familie”, a explicat Popescu.

Poți citi și Antreprenor din educație: izolarea poate avea efecte negative asupra unora dintre copii. Cum pot fi ei ajutați

Timpul petrecut la ecrane trebuie măsurat

Copiii foarte mici (1,5-3 ani), spune Denis Popescu, nu ar trebui deloc expuși la ecrane, deoarece creierul lor nu poate procesa imaginile, iar pentru cei de 5-6 ani un interval rezonabil ar fi între 30 min și o oră maxim pe zi.

”Există însă și părți pozitive, atunci când copiii discută despre un desen animat celebru, fetițele imită personaje văzute în aceste desene, fac joc de rol, dansează sau își imaginează că au puterile bune ale prințeselor din poveste. Interacțiunea socială este stimulată și de aceste experințe vizuale”, a mai spus proprietara Pick Me Academy.

Ea a arătat ca în grădinița Pick Me Academy nu sunt utilizate ecranele că metoda de lucru și predare, din cauza efectelor negative ale acestora asupra celor mici.

”Considerăm că expunerea la televizor, tablete, telefoane are efecte negative asupra psihicului copiilor, a capacității lor de concentrare, a stării lor de liniște/nervozitate și uneori chiar a comportamentului social al acestora. Avem atât de multe lucruri de făcut în timpul unei zile încât nu avem nevoie de stimularea vizuală prin ecrane”, a precizat ea.

Denis Popescu mai spune că la copii de școală primară în procesul de învățare poate fi introdusă și zona de predare utilizând proiectorul sau tablă interactivă.

”Copiii de de școala primară din Pick Me sunt extrem de implicați în noua rutină, desfășurată după un orar clar, o planificare săptămânală, cu pauze și multă implicare și joc. Credem cu tărie că interacțiunile cu școala din această perioada le sunt benefice, este nevoie însă de multă iubire, pasiune și renunțare la confort și orgolii de adult, deci nu e ușor”, a adăugat antreprenoarea.

Când vine vorba de relaxare, ea ar trebui să se facă prin joacă în aer liber, prin plictiseală chiar, ce are un rol imens în dezvoltarea creativității copilului. Permanentă dorința de stimulare a copiilor și a “fricii” a nu avea copilul ocupație ne poate împinge către stimularea prin ecrane că soluție salvatoare.

Pick Me Academy a fost înființată în 2014, iar în prezent operează o școală primară cu un curriculum britanic, precum și o grădiniță.

Îți recomandăm și Academia Micilor Developeri: De ce copiii sub 8 ani ar trebui sa se joace cu Lego, nu cu device-uri

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri