Pentru reducerea ratei de prevenire a violenței psihologice-bullying, în fiecare unitate de învățământ va fi înființat un grup de acțiune anti-bullying, cu maximum 10 membri, explică avocatul Alina Roșca, de la Casa de Avocatura Rosca Law Office. Iată ce alte aspecte prevăd noile norme din legislație.

„Când am văzut că a fost adoptat acest ordin m-am bucurat foarte tare, în primul rând în calitate de mamă, pentru că și copiii mei se pot întâlni cu această situație în școli, dar și în calitate de adult, pentru că și ei încă pot fi victemele acestui tip de violentă”, a declarat Alina Roșca.

Violența psihologică de tip bullying reprezintă acțiunea sau seria de acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice care sunt făcute cu intenția de a crea un dezechilibru de putere și care au ca efect atingerea demnității sau crearea unei atmosfere de intimidare impotriva unei persoane sau grup de persoane care pot fi incadrate în definiția dată unui grup care însumează elemente de discriminare și excludere socială

Potrivit legii, pentru reducerea ratei de prevenire a violenței psihologice-bullying, în fiecare unitate de învățământ va fi înființat un grup de acțiune anti-bullying din care vor face parte maximum 10 membri.

„Printre aceștia se vor regăsi directorul unității de învățământ, profesorul consilier școlar, trei cadre didactice formate în problematica violenței, inclusiv a violenței psihologice-bullying, doi sau mai mulți reprezentanți ai elevilor, un reprezentant al părinților, reprezentanți ai autorității locale. Totodată, la începutul fiecărui an școlar, unitățile de învățământ au responsabilitatea de a-și întocmi propriile strategii și planuri de asigurare și de menținere a unui climat social adecvat educației de calitate, condiție esențială pentru prevenirea și combaterea bullyingului, materializate prin Regulamentul de Ordine Interioară (ROI) obiectivul `școală cu toleranță zero la violență”, a adăugat avocatul Alina Roșca.

Normele impuse vor fi complex implementate pe mai multe paliere de acțiune:

  • vor exista activități de informare și conștientizare asupra fenomenului pentru personalul şcolii, copii și părinți;
  • măsuri de comunicare și informare internă cu privire la procedurile de prevenire, identificare, raportare și intervenție a situațiilor de bullying în spațiul școlar;
  • proceduri de intervenție în acest caz;
  • responsabilizarea cadrelor didactice în scopul intervenției imediate, organizarea de concursuri, teatru forum ş.a., în scopul încurajării respectării valorilor și misiunii declarate a școlii, participarea la identificarea, medierea sau raportarea situațiilor de bullying;
  • atragerea părinților în participarea la dezbateri și sesiuni de informare; activități de măsurare a impactului acțiunilor.

Numărul „victimelor” acestui tip de violență sunt din ce in ce mai des întâlnite în mediul cibernetic, în special de când educația și interacțiunea copiilor și a adolescenților are loc mai mult pe Internet.

„În noul proiect de lege care modifică Legea 2017/2003 cu privire la prevenirea și combaterea violenței domestice, este introdusă noțiunea de violență domestica de tip cibernetic. Aceasta este definită ca orice harțuire online, mesaje, înregistrări și mesaje instigatoare la ură, urmărire si amenințare on line, publicarea non-consensuală de informații și conținut grafic intim precum și interceptarea comunicațiilor și datelor private cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenință și reduce la tăcere victima acestui gen de violentă”, adaugă avocat Alină Roșca, de la Casa de Avocatură Roșca Law Office.

Dacă în alte țări acest gen de violentă a fost cu mult mai devreme abordată, din cauza multiplelor cazuri apărute, la noi în țară cred că acesta va lua în această perioadă cu adevărat amploare și din acest motiv trebuie tratată cu seriozitate de către părinți, organele de ordine, instituțiile responsabile cu infrastructura comunicațiilor, dar în primul rând de către legiutor

Orice situație de violență asupra copilului poate fi sesizată și la linia europeană gratuită de asistență pentru copii 116 111 sau altor entități cu activități și/sau responsabilități în domeniu precum posibilitatea de a urma, in mod legal, procedura de combatere si prevenire a acestui tip de abuz si violenta.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri