1. Înveți de la profesori și oameni de business de calibru internațional

1. Înveți de la profesori și oameni de business de calibru internațional

Într-un program MBA la o universitate de top, precum Oxford, înveți lucruri noi de la profesori și oameni de business de calibru internațional pe care altfel nu ai avea șansa să îi întâlnești.

”Câțiva dintre profesorii de la Oxford sunt foști CEOs sau business owners, care acum au trecut în mediul academic. De exemplu, chairman la Oxford Said Business School este Paul Polman, fostul CEO de la Unilever”, a explicat Silviu Petricescu.

Foto: Shutterstock

După 20 ani de experiență în industria telecom, dintre care 10 petrecuți în Marea Britanie într-o pozitie cu mare expunere internațională în cadrul Vodafone, Silviu Petricescu a devenit specialist în product management în domeniul tech, specializat în digitalizare și IoT. Toamna trecută, a părăsit poziția pe care o ocupa, de Head of IoT Digital Transformation and Product Lifecycle Management la Vodafone Group și a ales să investească timp și resurse pentru dezvoltarea sa profesională în cadrul unui Executive MBA la Oxford.

A fost admis în 4 programe Executie MBA ale unor universități din Top 30 mondial, două dintre ele oferindu-i burse financiare semnificative. A ales însă să se îndrepte către programul Oxford, pe care l-a finalizat recent.

În prezent este mentor și advisor în programul Oxford University Innovation, în cadrul căruia ajuta start-up-urile afliliate OUI cu expertiza în dezvoltarea businessului, digitalizare și IoT.

2. Devii membru al unui grup de alumni cu ramificații globale

2. Devii membru al unui grup de alumni cu ramificații globale

Odată cu absolvirea unui astfel de program, devii membru al unui grup (alumni) care are ramificații globale, în multe țări și industrii.

Aceasta îți oferă access la resurse fantastice pe care le poți accesa. De exemplu Oxford alumni network are peste 350.000 membrii în peste 90 țări și se organizează periodic întruniri în marile metropole - Londra, New York, Singapore, Tokio etc.

Foto: Shutterstock

3. Stabilești relații strânse cu colegii

3. Stabilești relații strânse cu colegii

În final ajungi să stabilești relații foarte strânse cu colegii tăi de grup, care te pot ajuta cu expertiza și relațiile lor în diverse domenii și țări din care provin.

”În grupul nostru de 70 oameni, aveam 28 naționalități diferite și zone de business foarte diverse, de la antreprenori de success, la doctori, avocați, ingineri, economiști, finanțiști etc. Programul include și un modul de «Entrepreneurship project», iar o parte din colegi aleg să înceapă business-uri noi împreuna. Astfel, sunt deja trei startup-uri lansate recent de câțiva dintre colegii mei”, a precizat managerul.

Citește și Specialiști în dezvoltare: După criză, competiția va fi dură. Nu renunțati la învățare în aceste momente

Foto: Shutterstock

4. Ieșire din amorțeală și rutină

4. Ieșire din amorțeală și rutină

Revenirea la școală este foarte “refreshing” pentru capacitatea personală de a învăța și gândi.

După facultate și ani de muncă în corporații intri într-o rutină care cumva te limitează la un mediu determinat. MBA-ul te scoate din această amorțeală și îți suprasolicită capacitatea de învățare, astfel încât ajungi să înveți lucruri pe care nu credeai vreodată că le vei stăpâni.

Foto: Shutterstock

5. Viziune macro și înțelegere de ansamblu

5. Viziune macro și înțelegere de ansamblu

Un program de EMBA poate să îți dezvolte foarte mult înțelegerea de ansamblu, la nivel global și macroeconomic.

Ințelegi mai bine cum funcționează business-urile și cum influențează factorii globali un business

Foto: Shutterstock

6. Instrumente și metode de lucru

6. Instrumente și metode de lucru

Pe lângă creșterea capacității de învățare și înțelegere la nivel macro, un MBA îți oferă și foarte multe tool-uri și framework-uri pe care le poți folosi în practică, atunci când ai nevoie in business.

”Personal am ajuns sa folosesc mai nou «decision trees» (un model care ajută la analiza și luarea deciziilor), «VRIO» (framework de analiză a strategiei firmei Valoare-Resurse-Imitabilitate-Organizație), «exploit and explore» (model de definire a strategiei astfel încât sa exploatezi beneficiile din core business și în același timp să explorezi zone noi, să inovezi) sau «Non-market strategy-IA3 framework» (framework util pentru a crea strategii de business în afara pieței principale, cum ar fi în mediul social sau politic)”, a explicat Petricescu.

Foto: Shutterstock

7. Încredere în capacitatea de a te dezvola în direcția dorită

7. Încredere în capacitatea de a te dezvola în direcția dorită

Un astfel de program îți dă foarte multă încredere în tine și în capacitatea ta de a-ți dezvolta cariera în direcția dorită.

La fel de bine te poate convinge că poți lăsa la o parte cariera de corporatist pe care o visai inainte și să devii antreprenor.

Recomandăm și WU Executive Academy: 30% din cursanți plătesc din buzunar pentru educație

Foto: Shutterstock

8. Perspectiva pentru poziții de conducere

8. Perspectiva pentru poziții de conducere

Un executive MBA deschide orizontul pentru poziții de conducere, unde MBA este în general considerat un plus.

Astfel, șansele să obții o promovare sau un rol de conducere după un astfel de program cresc considerabil.

Foto: Shutterstock

9. Câștiguri mai mari

9. Câștiguri mai mari

Conform unei analize FT, un absolvent de MBA ajunge să își crească salariul în câțiva ani cu aproximativ 100% în medie.

Dacă nivelul salarial este factorul motivant, atunci MBA-ul poate fi o modalitate de a-ți dubla venitul destul de rapid.

Foto: Shutterstock