1. Prin poveste

1. Prin poveste

Povestea este cel mai vechi mod prin care noi, oamenii, ne transmitem valorile. Dacă le citim copiilor cărți de educație financiară aceștia se vor apropia, desigur, mult mai repede de noțiuni altfel abstracte: rată, dobândă, depozit, cont, fond de urgență.

Dar, mult mai important, vor înțelege valorile de bază care ne definesc relația sănătoasă cu banii: echilibrul, cumpătarea, solidaritatea, planificarea. Sunt tot felul de cărți de educație prin poveste: Money Bunny pentru copii de 4-6 ani, Școala banilor bine-crescuți în două volume pentru copiii de școală. Ultimul titlu a apărut la editura Univers în cadrul proiectului Școala de Bani și a devenit ”Cartea verii în 2019”.

Foto: Shutterstock

2. Prin joc

2. Prin joc

Jocul este ceea ce în companii s-ar numi ”studiu de caz” sau ”simulare”. Corporatiștii își apropie piața prin simulări.

Copiii iși apropie lumea prin joc. Să-i incurajăm pe cei mici să se joace nu numai cu zâne, pitici, dragoni, ci și de-a banii și de-a afacerile. Joaca de-a magazinul. Joaca de-a farmacia. Joaca de-a banca. Toate aceste sunt moduri simpatice prin care copilul va învăța imens și va lua decizii.

Shuttestock

3. Prin modelul personal

3. Prin modelul personal

Ca părinți, suntem primul reper pentru copiii noștri. Degeaba le vorbim frumos despre cumpătare dacă aceștia ne vor privi cum cumpărăm compulsiv niște pantofi sau ochelari de soare. Copilul va imita ce facem noi, nu ce le predicăm.

Așadar, să încercăm să trăim cum vrem să devină copilul nostru. Și să vorbim despre alegerile noastre. Pentru că banii sunt mai ales despre alegeri.

Foto: Shuttestock

4. Prin modelele din jur

4. Prin modelele din jur

Arătați-le copiilor modele de antreprenori care au reusit, de oameni care s-au ridicat doar prin forțele proprii. Explicați-le ce anume au făcut bine. Dar arătați-le și de câte ori au greșit și cum au depășit eșecul.

Când mergeți pe stradă într-un oraș nou, fiți conștienți de ce se întâmplă în jurul vostru din punct de vedere financiar: oare cum merge afacerea de kurtos-kalacs, ce cheltuieli are proprietarul cu magazinul, oare are clienti destui, oare e bine să îți deschizi o ceainărie într-un vad cu multe cafenele și ceainarii sau poate într-un loc mai izolat dar fără prea multa concurență?

Discutați despre alegeri, despre oportunități, așa cum discutați despre vreme și despre cum ne îmbrăcăm adecvat: așa veti antrena instinctul celui mic pentru antreprenoriat nu numai pentru deschis umbrela pe timp de ploaie.

Foto: Shutterstock

5. Prin participare la un vis comun

5. Prin participare la un vis comun

”Banii sunt bilete de călătorie către un vis. La Școala de Bani avem o vorbă: “ Visurile mari se cresc de mici”. Dacă nu știm care ne este visul, vom fi mereu nemulțumiți de alegerile financiare făcute iar banii ni se vor părea irosiți. Antrenamentul capacității de a avea un vis și de a ne îndrepta spre el se face din copilărie. Cum? Discutând cu copiii noștri și făcându-i și pe ei parte la visul comun fie că e vorba de o gradină de legume pe balcon, un mic foișor la țara, o vacanță la Cercul Polar sau biciclete pentru toată familia ca să ieșim în parc sau în pădure”, a explicat Cristina Andone, autoarea cărții ”Școala Banilor Bine Crescuți”.

Ar fi util să aveți un calendar, în care să planificați pe zile modul în care economisiți și să bifați încă o zi bună care vă apropie de visul vostru.

Foto: Shuttestock

Sursa foto: Shutterstock