Este criza momentul potrivit pentru a urma un MBA? – e o întrebare pe care mulți executivi și experți cu potențial și-o pun zilele acestea. „Categoric, da!”, spune prof. Barbara Stöttinger. Decanul WU Executive Academy, instituția care oferă pe plan local programul Executive MBA Bucharest, analizează motivele pentru care este o idee bună să urmezi un MBA într-o perioadă de criză.

Ea explică modul în care școala pe care o reprezintă se pregătește pentru începerea cursurilorde MBA în toamna acestui an, pe fondul pandemiei de coronavirus, astfel încât să le ofere studenților cea mai bună experiență de învățare, folosind metode inovatoare de predare hibridă.

Școlile de afaceri au învățat din experiența crizei financiare din 2008 că mulți specialiști profită de perioadele dificile pentru a se pregăti să urce următoarea treaptă în carieră.

„Și acest lucru funcționează cel mai bine dacă investești în competențele de management, adică în propria valoare de piață, pentru a câștiga un avantaj pe piața muncii după criză. În acest context, mulți oameni își pun întrebarea dacă este posibil acest lucru, în măsură deplină, și în perioadele de pandemie. Răspunsul este da. Este posibil, deoarece învățarea hibridă de ultimă generație implică tot ceea ce are nevoie un MBA internațional de top pentru profesioniști și directori”, spune Barbara Stöttinger, decanul WU Executive Academy.

Predarea hibridă: combinarea a ce este mai bun din două lumi

Criza coronavirusului a lansat programele de MBA ale WU Executive Academy într-o nouă eră, în doar câteva săptămâni - cu o valoare adăugată semnificativă, după cum se dovedește acum: „Am stabilit o politică clară pentru grupele de studenți care vor începe cursurile în toamnă: ofertele cu predare la clasă au prioritate, deoarece credem că interacțiunile fizice și studiul în campusul nostru modern sunt experiențe unice. Însă, dacă participanții sunt afectați de restricțiile de călătorie din cauza Covid-19, am pregătit alternative atractive”, adaugă Stöttinger. Fiecare sală de conferințe va fi dotată cu tehnologie IT de ultimă generație și echipamente multimedia interactive care să permită o predare hibridă adevărată. Astfel, studenții prezenți în sală pot forma grupuri mici împreună cu colegii lor care nu au putut călători la Viena și pot lucra task-urile avute.Studenții absenți fizic pot fi, de asemenea, incluși în discuțiile plenare de către lectori. „Este deosebit de important pentru noi ca studenții de MBA care trebuie să participe de la distanță să beneficieze, pe deplin, de programele din campus. Ei ar trebui să simtă că nu le lipsește nimic.”

Viitorul este online

„Ne-am zbătut învățând și încercând atât de multe variante noi în ultimele luni, încât ar fi o pierdere să nu continuăm toate acele lucruri care oferă participanților o valoare adăugată și după criză”, spune Stöttinger. Deja din perioada carantinei, toate modulele au fost oferite digital, iar participanții din întreaga lume au beneficiat de o serie întreagă de formate virtuale. Grupurile interactive de lucru, discuțiile și exercițiile de reflecție, precum și studiile de caz în afaceri, desfășurate online, au reflectat experiența reală din clasă. Și ofertele de învățare digitală vor continua pe tot parcursul verii. Impresia generală a fost surprinzător de pozitivă: „Suntem bine pregătiți. Iar acest lucru se reflectă în feedback-ul participanților. Am primit o mulțime de laude, nu numai pentru cât de repede am reușit să trecem la predarea la distanță, ci și pentru calitatea ofertelor de învățare online. Experiențele noastre din ultimele luni și feedback-ul de la studenții noștri ne fac să fim optimiști în ceea ce privește semestrul din toamnă”, spune Barbara Stöttinger.

Este deosebit de fericită de faptul că elevii au organizat mai multe reuniuni virtuale și evenimente de networking în ultimele săptămâni, care au ieșit foarte bine. „Acest lucru oferă, de asemenea, studenților și alumnilor care trăiesc în străinătate oportunitatea de a participa la evenimentele noastre de la distanță și, prin urmare, de a se bucura de beneficiile rețelei de absolvenți”, subliniază Barbara Stöttinger. În plus, lectorii invitați de la companiile de recrutare de executivi au oferit o imagine virtuală despre piața muncii și căutarea de joburi și au instruit studenții.

Continuarea studiilor în perioadele de criză: stimularea carierei și motor al competențelor

„Din fericire, coronavirusul nu a influențat aproape deloc admiterea la programele de MBA în acest an”, spune Barbara Stöttinger, adăugând: „Disponibilitatea oamenilor de a investi în propria lor educație și perfecționarea carierei depinde mai mult de starea economiei.” A studia pentru un MBA necesită un angajament personal important. Odată luată, această decizie rar a fost afectată de pandemie. Mai mult: „În special într-o perioadă de criză, este nevoie de structură și o bază solidă de cunoștințe la nivel executiv pentru a evalua mai bine interdependențele și corelațiile economice, precum și deciziile antreprenoriale pentru viitor. Același lucru s-a întâmplat și în timpul crizei financiare din 2008”, observă Stöttinger.

Motivele principale pentru participarea la un program de MBA –avansarea în carieră sau înființarea unei companii - au rămas neschimbate și în timpul crizei. Aceste motive vor rămâne aceleași și în viitor, sau chiar vor căpăta o importanță și mai mare. Pandemia actuală a determinat mulți oameni să-și reevalueze opțiunile de carieră și să facă anumite schimbări. De asemenea, oamenii care ocupă poziții-cheie în cadrul companiilor, au know-how în leadership digital, o viziune orientată spre viitor și cunoștințele tehnice necesare, devin indispensabili pentru angajator, pe termen lung. Mai mult, nu mai contează doar cunoștințele de afaceri stabilite. La fel de important este ca executivii să evolueze și să devină mai maturi, mai prudenți și să funcționeze în mod sustenabil. „Pentru aceasta, oferim o serie de formate de coaching care se desfășoară de la distanță. Laboratorul de Leadership, de exemplu, se ținea online chiar dinainte de pandemie. Aici, susținem participanții să reflecteze și să își exploatezepe deplin propria creativitate și îi învățăm să își maximizeze capacitățile de self-leadership”, adaugă Stöttinger.

Cu toate motoarele pornite către leadershipul digital

Depășirea crizei coronavirusului este un subiect fierbinte și o problemă care este discutată în toate modulele de MBA. Împreună cu colegii lor, participanții dezbat subiecte precum digitalizarea accelerată și transformarea domeniilor de afaceri pe baza unor cazuri actuale și a informațiilor științifice. În acest fel, studenții nu numai că dobândesc cunoștințe tehnice și insight-uri din lumea reală a afacerilor, dar beneficiază și de oportunități pentru a investi în propria poziționare ca lideri digitali.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri