Interesul pentru studiile în străinătate s-a menținut ridicat, în ultimii ani, în rândul tinerilor români. Programele de educație axate pe student, posibilitățile crescute de angajare după terminarea studiilor, multiculturalitatea, dar și experiența profesională căpătată încă de pe băncile facultăților determină, anual, 8.000 de absolvenți de liceu și de licență din România să aleagă calea studiului în străinătate.

Numărul lor ar putea fi și mai mare, susțin reprezentanții organizației FINS, dacă resursele financiare nu ar reprezinta principala problemă a celor care renunță să plece să la studii, deși sunt admiși la universități de top din Europa.

De ce aleg tinerii să învețe în străinătate?

Potrivit datelor UNESCO, țara noastră ocupă un loc fruntaș în clasamentul ţărilor din Uniunea Europeană cu cei mai mulţi studenţi internaționali – locul cinci. Decizia de a deveni studenți în străinătate nu este însă, deloc ușoară, chiar dacă pentru cei care aleg să plece, avantajele sunt numeroase: studiul într-o limbă străină, multiculturalitatea, programele universitare adaptate cerințelor pieței muncii, cursurile centrate pe nevoile studenților, profesorii care ghidează studenții pe tot parcursul studiilor, oportunitățile crescute de angajare.

“Principalul obstacol de care se lovesc cei mai mulți dintre cei care caută să studieze în străinătate îl reprezintă resursele financiare. Aproximativ 50% dintre tinerii din Centrul și Estul Europei, care sunt admiși în cadrul unui program universitar ori post-universitar din afara țării de rezidență, aleg, în final, să nu plece la studii tocmai din cauza lipsei banilor”, explică Alexandru Ghiță, fondator al FINS, instituție de creditare non-bancară care oferă credite de studii pentru licență și masterat, în România și Europa.

Acoperirea taxelor de școlarizare, care variază în funcție de țară, de programul de studiu, de universitate (privată sau de stat) și, mai ales, de acoperirea costurilor aferente nivelului de trai (cazare, mese, materiale educaționale, echipamente IT, asigurări medicale, transport, urgențe, alte cheltuieli neprevăzute) – reprezintă suficiente motive pentru a determina studenții români să se gândească de două ori înainte de a lua decizia să plece sau nu la studii într-o altă țară. Aceste cheltuieli reprezintă o barieră pentru tineri, în condițiile în care costurile de trai într-o țară din Europa de Vest sunt mult mai mari decât cele din România. Practic, viitorii studenți trebuie să fie capabili să-și acopere toate cheltuielile, multe altele în afara taxelor de școlarizare, care – celor mai norocoși le sunt finanțate de universitățile ori guvernele statelor respective.

“În ciuda schimbărilor generate de Brexit și de pandemia globală, tinerii români sunt interesați să plece la studii în străinătate, optând pentru universități din Marea Britanie, Franța, Spania, Danemarca sau Olanda, pentru programe cu profil economic, tehnic sau umanist. Anul acesta, foarte mulți tineri s-au interesat de programele noastre de finanțare a studiilor și acoperire a cheltuielilor de trai. Numărul lor crește în fiecare an. Cât despre universitățile europene cu care noi menținem constant legătura, acestea sunt pregătite pentru redeschiderea campusurilor începând din toamnă și desfășurarea normală a cursurilor – cu rezerva trecerii în online, în cazul în care situația medicală se înrăutățeste”, adaugă Alexandru Ghiță.

FINS, programul de finanțare dedicat studenților

FINS – un program de finanțare dedicat studenților, ce oferă soluții de creditare de până la 25.000 de euro în cazul programelor de licență, respectiv 18.000 de euro în cazul programelor de masterat. Procesul de aplicare presupune furnizarea de informații din partea studenților și încărcarea unor documente în formularul de aplicație online, alături de susținerea unui interviu. Analiza de credit ia în calcul profilul universității și a programului de studii, rezultatele academice și profesionale pe care aplicanții le-au avut până la momentul aplicației. Avantajul programului constă în faptul că studentul nu trebuie să aibă un istoric de venituri, el primește consultanță financiară și planificare bugetară, nu are nevoie de garanții imobiliare, iar evaluarea finanțării are loc pe baza dosarului și a profilului său academic și profesional. De altfel, singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească aplicantul este aceea de a nu figura ca restanțier la plata unor împrumuturi către alte instituții financiare.

Programul permite utilizarea banilor nu doar pentru acoperirea taxelor de școlarizare, ci și pentru alte costuri aferente nivelului de trai, de întreținere în țara respectivă, de la cazare, mese, cărți, echipamente IT, asigurări medicale, transport, urgențe și alte cheltuieli neprevăzute. Rambursarea sumelor împrumutate începe la 6-12 luni după finalizarea studiilor, timp în care absolvenții au timp să-și găsească joburi, și e structurată pe o perioadă cuprinsă între 5-10 ani, astfel încât să impacteze cât mai puțin veniturile tinerilor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri