Criza sanitară generată de răspândirea infecțiilor cu coronavirus a destabilizat puternic domeniile vitale pentru buna funcționare a unui stat: sănătatea și educația. După șapte luni de pandemie, în România încă planează incertitudinea și asta pentru că încă sunt multe comunități care nu au acces la nu sistem de sănătate corespunzător și nici la o educație de secol XXI.

Angela Galeta, Director Fundația Vodafone România spune că deși sistemul educațional din România a fost zdrunciant puternic de lipsa de consecvență și de siguranță pe fondul acestei pandemii, viitorul apropiat va aduce cu siguranță schimbările de care are nevoie, de fapt, învățământul românesc.

Un lucru bun este că există o oportunitate de schimbare. Am costatat că există multe lucruri de schimbat, în timp ce altele trebuie îmbunătățite. Cred că este un moment în care dacă ar exista un efort colectiv din partea companiilor și ONG-urilor educația s-ar îmbunătăți considerabil.

Dar, în același timp poate nu ar fi rău să ne uitam la școli care nu funcționează. Sunt mulți dascăli care au reușit să se adapteze la predarea online și să facă față tuturor provocărilor. Cred că ar trebui să învățăm de la ei și să găsim soluții împreună cu ei”, a declarat Angela Galeta, Director Fundația Vodafone România, în cadrul celei de-a doua ediții a CSR – Growing Responsible, organizată de wall-street.ro.

Schimbarea învățământului românesc vine de la mediul privat

Anul școlar care tocmai a debutat vine cu o problemă presantă, rămasă încă nerezolvată de autoritățile de stat: școala online la sate, acolo unde jumătate dintre preşcolarii au dificultăţi majore privind capacitatea de ascultare, atenţie și urmarea instrucţiunilor, potrivit unui studiu realizat de World Vision România. În mediul rural, problemele sunt acum mai apăsătoare ca niciodată, iar soluțiile vin, deocamdată, din partea companiilor private și a organizațiilor neguvernamentale.

Solțiile de până acum vin de la mediul privat, care pune la dispoziție sisteme de educație digitală pentru a nu lăsa niciun copil în urmă. Unul din proiectele care sprijină deja elevii din mediul rural este „Școala din valiză”, un program realizat de Fundația Vodafone care oferă tablete pentru copiii și laptopuri pentru profesori.

Proiectul inițiat în 2018 a ajuns astăzi la peste 50 de unități de învățământ, acolo unde odată cu izbucnirea pandemiei de COVID-19, elevii aveau nevoie mai mult ca oricând de posibilitatea de a-și continua studiile.

„Se numește așa pentru ca vorbim de o valiză care conține tablete pentru copii, laptopuri pentru profesori, videoproiector, modem, deci cam tot ce este nevoie pentru o clasă digitală, pentru derularea unei lecții digitale (...)

Este un proiect complex pentru că are mai multe componente: cea de hardware, ce inculde partea de device-uri, vorbim apoi de e-learning, după care cea de training pentru că este foarte important sa oferi profesorului șansa de a se perfecționa în predarea online, chiar dacă de multe ori copiii au fost cei care i-au ajutat pe profesori. Dacă vorbim de ablități digitale, vorbim de abilități ale viitorului”, a mai precizat Angela Galeta, în cadrul evenimentului.

Angela Galeta, Director Fundația Vodafone România a fost prezentă la Cea de-a doua ediție a Conferinței CSR – Growing Responsible, realizată de wall-street.ro, în parteneriat cu: Lidl, Cez Group, Vodafone, Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson în România.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri