Pandemia de COVID-19 a adus numeroase schimbări în structurile școlare, de la creșe și grădinițe și până la școli gimnaziale și licee. Pentru că din martie, prezența fizică a fost întreruptă și apoi reluată mai mult sau mai puțin gradual, comunicarea dintre școli, părinți și elevi s-a desfășurat cu dificultate.

Încercările autorităților de a gestiona singure tranziția către un sistem de învățământ digital nu a fost și nu este deloc facilă. Dar, în tot acest timp, mediul privat avea deja pregătite solții, chiar și de dinaintea pandemiei.

Cum funcționează Kinderpedia

Kinderpedia, platforma de comunicare și de management în educație care facilitează comunicarea dintre cadre didactice, părinți și elevi este una din soluțiile care ajută la tranziția către o interacțiune digitală facilă între principalii actori din educație. Timpul petrecut altădată în numeroase grupuri de WhatsApp sau de Facebook poate fi înlocuit cu o singură platformă în care se regăsesc toate: modulele de mesagerie, galerie multimedia, newsletter, calendar de evenimente, live-chat, dar și feedback-ul pe care profesorii au posibilitatea să îl ofere, la fiecare activitate din orar.

„Kinderpedia simplifică organizarea școlilor, a grădinițelor și chiar a after school-urilor prin integrarea, pe o singură platformă, a tuturor bazelor de date și a activităților pe care înainte le desfășurau cu alte 4-5 instrumente digitale sau offline. Este vorba despre managementul grupelor, al claselor, al familiilor, al personalului școlii, cu nivele diferite acces, în funcție de tipul de utilizator, la orar, catalog electronic, meniu, registru medical, librărie de documente în cloud, dar mai ales la rapoartele personalizate pe care directorii le pot genera din aplicație și la modulul de facturare și management financiar. Facturarea automată este una dintre cele mai utilizate funcționalități ale Kinderpedia, mai ales pentru instituțiile private, pentru că le permite să emită automat facturile pentru taxe școlare și alte servicii adiacente, în funcție de activitatea înregistrată în aplicație. În plus, facturile ajung automat în aplicația părinților, care sunt alertați de emiterea acestora și plata se poate face electronic, direct în aplicație, prin BT Pay”, a declarat Evelina Necula, cofondator Kinderpedia.

„Oglinda activității școlare”, chiar și fără mers la școală

Evelina Necula spune că debutul pandemiei și închiderea școlilor a adus mai multe școli și mai mulți părinți spre a opta către o platformă care să faciliteze comunicarea. Din martie până în iunie 2020, numărul utilizatorilor înregistrați pe Kinderpedia a crescut de cinci ori. În prezent, aplicația numără aproximativ 100.000 de utilizatori, din peste 2.000 de școli.

Am fost întrebați frecvent ce efecte a avut pandemia asupra Kinderpedia. Preferăm, mai degrabă, să evaluăm ce efecte a avut Kinderpedia asupra pandemiei. Când s-au închis școlile, mii de profesori și directori au venit către noi ca să îi sprijinim să își continue activitatea în online. Până în martie 2020, Kinderpedia funcționa ca un sistem de management și comunicare complementar activității școlare, așa că a trebuit să ne regândim pțin rolul, de la unul de suport, la unul de clasă virtuală, astfel încât, cu ajutorul platformei, profesorii să poate să se conecteze cu elevii și să predea.

Evelina Necula, cofondator Kinderpedia.

În martie, la cinci zile de la suspendarea cursurilor, antreprenorii au introdus funcția de predare video la distanță, direct din orar, prin integrarea Zoom, iar ulterior a fost lansat și modulul de teme prin care elevii să-și încarce temele în aplicație pentru a putea fi verificate apoi de profesori. Totodată, pe Kinderpedia există și un catalog online, unde mediile sunt calculate automat, iar părinții au posibilitatea de a primi rapoarte personalizate cu situația școlară a copiilor. Posibilitatea a fost extinsă și către mai multe școli din sistemul de învățământ de stat.

Kinderpedia, parteneriat cu Ministerul Educației

Pe 19 martie, am semnat un protocol pe trei ani cu Ministerul Educației și Cercetării, prin care am oferit școlilor publice 11 module Kinderpedia, gratuit, pe o perioadă nedeterminată. Cu ajutorul acestor funcționalități, orice profesor își poate continua activitatea în online, în cazul închiderii școlilor sau al unul scenariu hibrid. Ele sunt utile și în cazul predării la clasă, pentru că oferă o “oglindă” a activității școlare, atât pentru elev, cât și pentru familie. Pentru managementul școlii, platforma centralizează cele mai importante date despre activitatea unui profesor cu clasa lui”, a mai declarat cofondatoare Kinderpedia.

Kinderpedia a încheiat anul 2019 cu o cifră de afaceri de 100.000 de euro, iar pentru 2020, antreprenorii plănuiesc să-și tripleze afacerile. Platforma de educație țintește o extindere a operațiunilor în Marea Britanie, Portugalia și Elveția. Totodată, în vara acestui an, Kinderpedia a încheiat un parteneriat cu Maple Bear CEE prin care business-ul fondat de Evelina Necula şi Daniel Rogoz pune la dispoziție instrumentele digitale necesare pentru desfășurarea cursurilor.

„Mai avem în plan lansarea unui modul de evaluare a progresului școlar. Acesta va ajuta profesorii să înregistreze evoluția elevilor și să o raporteze, atât în formatul solicitat de minister sau inspectorat, cât și conform propriei curricule – Montessori, Waldorf, Cambridge, EYFS – direct pe Kinderpedia”, a mai precizat Evelina Necula pentru wall-street.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri