Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) îi solicită lui Klaus Iohannis să nu promulge legea care le permite rectorilor de la universitățile din România să obțină mandate nelimitate în această funcție.

Studenții susțin că din nou, „prioritatea parlamentarilor este permanentizarea unor persoane la conducerea universităților, nu îmbunătățirea unui sistem de învățământ oricum slăbit de multele modificări incoerente și oportuniste.”

„Suntem nevoiți să solicităm din nou în decurs de câteva luni Președintelui României să trimită spre reexaminare o lege care elimină aceste limite, iar președinților partidelor politice parlamentare să prezinte clar dacă partidele pe care le conduc își doresc un învățământ superior având drept principiu buna guvernanță sau orientat după interese personale conjuncturale.

După mai multe modificări nejustificate aduse formei inițiale a Legii nr. 1/2011 a educației naționale, amendarea art. 213 alin. (7) a mai fost propusă în acest an prin intermediul Propunerii legislative pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educațional (L159/ 2019), act normativ criticat de ANOSR și care s-a dovedit a fi neconstituțional prin Decizia nr. 323/ 2020 a Curții Constituționale.

Paradoxal, la trei luni de la admiterea obiecției de neconstituționalitate, membrii Senatului României au readus în discuție acest aspect, în contextul în care educația românească are de suferit la multe alte capitole care necesită adaptarea legislației actuale. Totuși, observăm cum decidenții omit interesele studenților, poziționând la rang de prioritate interese personale și implicând politica în educație.

ANOSR consideră absolut incalificabil ca în plin context pandemic, analizând prioritatea decizională, această modificare legislativă să reprezinte una de maximă importanță, raportat la nevoile cu adevărat reale ale educației. În plus, întreaga definiție a funcției de rector al unei instituții de învățământ superior este veritabil lezată tocmai prin înlăturarea acestei limitări a numărului de mandate ale managerului instituției.

Mai mult decât atât, constatăm încălcarea flagrantă a principiului bicameralismului, regăsind existența unor deosebiri majore de conținut juridic între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului. Amendamentul privind numărul de mandate ale rectorilor nu a fost dezbătut în Camera Deputaților, cu atât mai mult cu cât celelalte prevederi prezente în proiectul de lege L386/2020 făceau referire strict la instituțiile de învățământ militare și având, bineînțeles, o cu totul altă voință politică”, explică organizația studențească.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri