6892 de elevi din școlile Sectorului 3 București au participat la cele 20 de sesiuni online de instruire cu privire la meseriile viitorului, susținute de Asociația INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, în cadrul proiectului finanțat de Primăria Sectorului 3 cu fonduri nerambursabile de la bugetul local: „Cetățeni SMART pentru un Sector SMART. Educație digitală în acord cu meseriile viitorului pentru elevii din clasele VII-XIII ale Sectorului 3.”

„Investim în educație. E cel mai scurt drum spre bunăstare și civilizație. Aproape șapte mii de elevi din Sectorul 3, din clasele gimnaziale și liceale, sunt deja cu un pas în fața colegilor de aceeași vârstă. În cadrul sesiunilor online de instruire susținute de INACO, au aflat care vor fi meseriile cele mai căutate în viitor, cum se transformă lumea în care trăim, care este rolul roboticii, al imprimării 3D, al tehnologiei blockchain, al internetului tuturor lucrurilor, al inteligenței artificiale, al realității virtuale augmentate mixte. Au descoperit care sunt resursele viitorului și noul nomenclator de competențe necesare lor pentru a fi viitorii angajatori sau angajați împliniți, cetățenii SMAC - sociali, mobili, analitici și cloud - pentru a deveni cetățenii SMART ai unei comunități locale competitive.

E un avantaj uriaș pentru ei să știe cum va evolua piața muncii peste 5-10 ani, când ei vor termina școala, astfel încât să-și poată alege de pe acum drumul, ținând cont atât de tendințe, cât și de profilul propriu profesional identificat cu ajutorul consultantului vocațional, Marin Iachimov, care s- a alăturat echipei noastre de traineri”, a declarat Andreea Paul, coordonatoarea proiectului și președinta organizației neguvernamentale INACO.

Proiectul INACO a început cu publicarea în luna octombrie a celei de-a treia ediții a Ghidului Meseriilor Viitorului, liber accesibil, online, cu informații la zi care descriu cele mai căutate profesii ale viitorului până în 2050, precum și prezentarea abilităților-cheie și a aptitudinilor necesare angajatului pe piața muncii de mâine, împreună cu profilul de personalitate și calificările necesare pentru câteva dintre profesiile viitorului, precum și companii românești unde pot practica noile tehnologii.

Echipa de traineri formată din Andreea Paul, Marin Iachimov, Ioana Enache și Anca Tamaș, a derulat online 20 de webinarii în cadrul a 43 de instituții de învățământ gimnazial și liceal din Sectorul 3, teoretice și tehnologice deopotrivă, în perioada 19 octombrie – 19 noiembrie 2020. Elevii au parcurs împreună cu echipa INACO Ghidul Meseriilor Viitorului pentru a putea înțelege mai bine care sunt profesiile în curs de transformare, unele chiar pe cale de dispariție, care sunt noile meserii și cum trebuie să se pregătească pentru a fi în pas cu viitorul.

Citește și: Competențele viitorului ne bat la ușă. Cum se pot conecta mai bine studenții la profesiile din următorii ani

Criza pandemică COVID 19 ne-a arătat că, la mijlocul anului 2020, 1244 de elevi din Sectorul 3 nu aveau acces acasă la învățare online din cauza lipsei instrumentelor digitale necesare, în special în zonele periferice. Pentru ca aceste webinarii să poată ajunge la cât mai mulți elevi din Sectorul 3, INACO s-a alăturat campaniilor locale de donații cu 50 de calculatoare folosite, provenind de la furnizorii pro-bono FILDAS și Fundația Superbet. La aceste calculatoare au fost adăugate aplicații educaționale digitale instalate și conexiunea necesară la internet, apoi au fost donate elevilor provenind din familii vulnerabile, cu nevoi speciale, dar cu rezultate școlare bune și foarte bune, din Sectorul 3, identificate împreună cu Inspectoratul Școlar al Sectorului 3. Cei 50 de beneficiari direcți nu au avut niciodată calculator în familie și au putut astfel să se conecteze de acasă la webinarii și să urmeze în paralel școala online, iar părinții lor au șansa de a descoperi pentru prima dată beneficiile serviciilor online ale administrației publice locale, tot de acasă.

Mediul privat s-a implicat în proiect

Trei companii private active în domenii de vârf tehnologic s-au alăturat eforturilor INACO: Modex, Bosch Service și PinkPost, care au asigurat co-finanțarea privată necesară derulării proiectului INACO și au deschis porțile pentru a mentora cel puțin 25 de elevi dornici să descopere aplicațiile tehnologiilor blockchain, ale logisticii și ale service-urilor auto digitalizate.
Multe dintre conceptele prezentate în a treia ediție a Ghidului Meseriilor Viitorului pot fi testate chiar în primul laborator educațional digital inteligent, construit în Sectorul 3, la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”.

Pentru ca Sectorul 3 să fie un Sector SMART, are nevoie de cetățeni SMART, iar acest proiect derulat în a doua jumătate a anului 2020 contribuie la cultivarea abilităților digitale și la alfabetizarea tehnologică încă de pe băncile școlii, la evitarea apariției clasei sociale a „oamenilor neangajabili” și are ca efect diminuarea riscului insatisfacției date de alegerea greșită a meseriei de către tineri sau cauzate de absența abilităților profesionale necesare economiei și societății de mâine. Acest proiect contribuie la creșterea potențialului mediu de productivitate al tinerilor Sectorului 3, prin noile competențe de înțelegere a limbajului mașinilor, necesare în programare, analiza bazelor de date mari, în design și tehnica materialelor, mai prietenoase cu mediul înconjurător, în coordonarea echipelor mixte oameni-roboți etc., la mare căutare în toate domeniile de activitate, de la agricultură până la astronomie.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri