Atât în România, cât și la nivel global, cazurile legate de exploatarea sexuală a copiilor nu sunt tratate cu seriozitatea pe care o merită, din diverse motive, fie pentru că nu există motive suficiente pentru a putea echipa sau pentru a lărgi serviciile de protecție și de asistență socială, fie pentru că nu există servicii de recuperare, de consiliere și de psihoterapie care să reabiliteze un copil care a trecut prin trauma abuzului sexual.

Cât de sigur este mediul online pentru copii

România are printre cele mai mari viteze de internet din lume și ne mândrim profund cu acest lucru, însă acest aspect vine și cu o serie de responsabilități de care trebuie să ținem seama. Spațiul online este un tărâm nesfârșit de pericole care ne pândesc la tot pasul, motiv pentru care suntem datori să ghidăm pașii copiilor noștri în acest univers digital. Facebook, YouTube și mai nou TikTok sunt platformele care le captează cel mai mult atenția copiilor, dar sunt și cele în spatele cărora se ascund, din nefericire abuzatorii.

„Contextul actual ne obligă și ne responsabilizează mai mult decât oricând să acționăm cu toate resursele pentru a ne asigura că toți copiii utilizează internetul într-o manieră eficientă, dar mai ales sigură, întrucât pericolele la care pot fi expuși online sunt adesea greu de imaginat, chiar și de cei mai experimentați dintre adulții care utilizează internetul. Timpul excesiv petrecut în mediul virtual generează o serie de contexte periculoase pentru copii, iar atenția părinților nu trebuie să fie îndreptată doar pentru a le asigura copiilor acces la internet și dispozitive digitale, dar și spre modalitățile prin care îi pot sprijini pe aceștia să evite situațiile riscante”, a precizat Gabriela Alexandrescu Preşedinte Executiv al Organizației Salvaţi Copiii România, în cadrul dezbaterii „Provocări în utilizarea internetului de către copii. Modalități de sprijin și interventie”.

Pentru că școala s-a desfășurat aproape exclusiv în mediul online, în ultimele trei luni, elevii au fost mai conectați ca oricând cu mediul online, iar pandemia și statul în casă, în fața laptopului a crescut riscurile ca cei mici să fie abordați de persoane dubioase pe internet.

Digitalizarea aduce cu ea și aceste lucruri negative. Faptul că am mutat de o bună bucată de timp educația în online, sporește din păcate aceste lucruri. Mă refer aici că un copil stă mult mai mult timp pe calculator sau în fața unui laptop, ceea ce nu înseamnă decât faptul că se adaptează mai mult la mediul în care învață. Este foarte important să știm ce să le spunem copiilor, iar problema aici este că nici profesorii nu știu neapărat să se protejeze în fața amenințărilor din online. Cred că în final toți suntem la fel de vulnerabili.

Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației și Cercetării, în cadrul evenimentului organizat de Salvați Copiii România

Pericole la tot pasul

Cyberbullyingul, proliferarea știrilor false sau dependența de dispozitive digitale sunt doar câteva dintre fenomenele care s-au intensificat în ultima perioadă. Dincolo de acestea, există numeroase site-uri și grupuri online în care sunt distribuite, uneori contra cost, imagini (foto și video) cu copii în ipostaze compromițătoare. O mulțime de platforme online oferă inclusiv opțiunea de a descărca aceste materialele, creând astfel milioane de replici ale acestor imagini. Astfel, publicarea imaginilor compromițătoare cu copii în spațiul virtual își pune amprenta în mod dramatic asupra vieții acestora pe termen nedefinit.

Copiii stau mai mult conectați în mediul online, adică acolo unde stau și mulți din abuzatori pentru că lucrează de acasă. Să nu uităm niciodată că în spatele unei imagini cu un copil se ascunde un copil singur și vulnerabil. Fiecare imagine cu un copil prezintă un pericol de fiecare dată când este distribuită și văzută de un abuzator sexual (...) Conștientizarea și educația, acestea sunt soluțiile pentru a combate acest lucru. E important să îi aducem pe elevi, părinți și profesori pe aceeași pagină.

Guillermo Galarza, Executive Director, Global Partnerships & Child Protection Training Programs at International Centre for Missing & Exploited Children

Cât de important e să raportăm un abuz și unde putem face asta

Dacă ai găsit ceva pe internet ce poate fi periculos pentru un copil sau adolescent, raportarea e primul pas să scăpăm de acel ceva. Salvați Copiii România a inițiat o linie specială prin care românii pot face plângeri în urma unui caz de abuz al unui minor. Linia de raportare se cheamă esc_ABUZ și face parte dintr-un proiect la larg început de organizație (Ora de Net) unde utilizatorii de Internet pot raporta conţinutul ilegal. Punctul de raportare operat de Salvați Copiii face parte din rețeaua globală INHOPE și se derulează în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române.

Acesta își propune să protejeze copiii de conținutul ilegal accesibil pe internet, combaterea abuzului și exploatării sexuale a copiilor prin mijloace informatice, prin înaintarea rapoartelor primite către autorităţile competente.

Numărul de sesizări primite pe parcursul anului 2020 în cadrul liniei esc_ABUZ, ce vizează conținutul ilegal sau dăunător pentru copii din mediul online, a fost de 1.543, iar în 72 % dintre situații, materialele raportate au înfățișat abuz sexual asupra copiilor, nuditate infantilă sau copii care pozează în ipostaze sexualizate. La fel ca în anii precedenți, într-o proporție covârșitoare (85 % dintre cazuri), victimele sunt de gen feminin.

Ce vârste au victimele

În ceea ce privește vârsta victimelor, 8% reprezintă cazuri care înfățișează copii cu vârsta aproximativă de până în cinci ani, 76 % dintre rapoarte prezintă copii cu vârsta aproximativă între 6 și 10 ani, 14 % dintre victimele înfăţişate în materiale aveau vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani, în timp ce 2 % reprezintă adolescenți între 15 și 18 ani.

„Întotdeauna am încercat să explicăm și încercăm să educăm atât copiii, cât și părinții în a-i face să înțeleagă faptul că este foarte important să raporteze, indiferent de situația în care se află, e important prin ce trece propriul copil. E mai important decât să stea în pasivitate și ignoranță.

Am avut situații în mediul rural spre exemplu, în care părinților le-a păsat mai multe de ce spuneau vecinii sau ce spunea preotul mai mult decât trauma propriilor copiii.

Părinții nu au mereu o comunicare deschisă, nu vorbesc nici despre viață sexuală cu cei mici (...) Raportăm atunci când vine vorba de site-urile ilegale, dar nu raportăm drama copiiilor noștri din păcate. Oameni trebuie să înțeleagă că a raporta nu este un lucru rău pentru că putem interveni, putem face mult mai mult decât pot face proprii părinți în astfel de situații delicate”, a declarat Elena Savu, Șef al Biroului de Investigare a Infracțiunilor de Pornografie Infantilă prin Sisteme Informatice, de la Inspectoratul General al Poliției Române.

De asemenea, plângeri se pot face și prin apel la 112, sau la adresa cybercrime@politiaromana.ro.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri