Părinții, din păcate, sunt foarte presați de acoperirea costurilor educației gratuite. În România, educația gratuită costă, din pacate, iar în perioada aceasta a fost destul de scumpă, a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv Salvați Copiii România, în cadrul conferinței CSR Growing Responsible: Educație în noua normalitate, organizată de wall-street.ro.

„Au fost părinți care au stat acasa, s-au împărțit între lucru și copii și cred ca au înteles din această perioadă ce ar trebui să facă școala”, spune Gabriela Alexandrescu.

Potrivit unui studiu realizat de ONG, părinții plătesc o dată și jumătate din costul pe care îl acoperă statul pentru educație.

Conform analizei realizată anul trecut de către Salvați Copiii România, costurile suportate de părinți au crescut foarte mult, cum ar fi pe achiziția de echipamente și tehnologie nouă sau meditații.

Importanța vaccinării, înțeleasă și de părinți

Gabriela Alexandrescu consideră că părinții ar trebui să înțeleagă importanța vaccinării pentru a putea reașeza școala în limitele cele mai bune de învățare pentru copii.

„Pentru a preveni extinderea transmiterii virusului, părinții ar trebui sa fie de acord cu o testare non-invazivă, mai ales la grupele mici, unde vaccinarea copiilor nu se va face”, a declarat reprezentantul Salvați Copiii România.

Aceasta este de părere că ar trebui ca testarea să fie realizată cu scop preventiv, nu așa cum dorește Ministerul Sănătății, doar în funcție de numărul de cazuri depistate.

„Este preventiv pentru a asigura protecția copiilor și cadrelor didactice. Parinții au un rol important și probabil ca au simțit mai bine în perioada asta ce înseamnă școala, efortul copilului, precum și ce înseamnă de multe ori nepregătirea sau neparticiparea profesorului la ore online”, spune ea.

Copiii cu cerințe speciale, printre cei mai afectați de pandemie

Deși majoritatea copiilor au fost afectați în această perioadă, pandemia a lovit puternic în cei defavorizați sau cu cerințe speciale. Potrivit datelor World Wide Vision, 56% dintre părinți nu își permit să asigure costurile copiilor nici în școală, nici în afara școlii, ci că nu vor putea să le mai asigure continuarea educației după clasa a 8-a.

„Este un regres al copiilor cu cerințe specifice sau speciale în această perioadă și am constatat că această povara a susținerii acestui cost este și a devenit una și mai mare. Știm că s-au acumulat foarte multe lacune. Aceștia nu sunt nici măcar pregătiți pentru a ajunge în clasa a 8-a, dar să continue școala”, spune Mihaela Nabăr (FOTO).

Cea de-a treia ediție a Conferinței CSR- Growing Responsible a fost realizată de wall-street.ro în parteneriat cu Vodafone România.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri