Sunt multe povești care înconjoară educația din România: fie școlile nu sunt la standarde europene, fie elevii sunt prea săraci, fie nu sunt rechizite, fie e prea scump, fie e prea birocratic, toate evidențiind neputința unui sistem învechit de a se adapta la noutatea momentului. Marius Motofei, Director Enterprise Solutions, Vodafone România, speaker în cadrul celei de-a treia ediții a conferinței CSR Growing Responsible, organizată de wall-street.ro, a precizat că schimbarea trebuie să vină încă de la baza sistemului, prin transpunerea educației într-un domeniu strategic.

”Educația ar trebui privită ca un domeniu strategic, ea este cea care ne dă competitivitate internațională și șansa de a valorifica resurse pe care le avem. E nevoie de mai multă deschidere din partea autorităților, în acest sens”, a declarat Motofei, în cadrul evenimentului.

Părinte a trei copii, Motofei precizează că România trece printr-o dramă la nivel educațional, o luptă dusă de ani buni, pe care eșuăm în a o câștiga. În acest sens, acesta vorbește despre lipsurile pe care pandemia le-a scos la iveală și nu numai din punct de vedere material.

”Pe vremea mea, profesorii nu îmbătrâneau într-o școală, erau foarte rare aceste situații. Acum vedem că există școli care au o performanță, care au niște standarde în alegerea elevilor și a profesorilor și urmăresc evoluția acestora, ceea ce este foarte bine. Dar vedem o majoritate a școlilor din România unde actul educațional nu îndeplinește nici măcar niște condiții minime”, a mai spus Motofei.

Modalități prin care educația din România ar putea fi îmbunătățită

Era modernității a furnizat tuturor o serie amplă de resurse, inclusiv celor mai puțin norocoși. Și educația este unul din domeniile care ar putea beneficia de noile oportunități. Însă ce ne lipsește?

”Succesul în educație este dat de evaluarea perfomanței, aceasta ar schimba fața domeniului în țară”, a precizat Motofei, care a propus totodată trei direcții prin care educația din România ar putea fi îmbunătățită, la nivel sistemic.

Pentru început, a menționat Motofei, trebuie gândite proiecte prin care țara noastră poate folosi fondurile europene în educație (nu neapărat PNRR-ul). În acest sens, e nevoie de o prioritizare a segmentului educațional pe agenda Guvernului.

Cea de-a doua direcție propusă merge către tehnologie și valorificarea rațională a acesteia. ”Avem idei și avem instrumente care ne pot ajuta să ne punem ideile în practică. Nu trebuie să pierdem timpul”, a completat acesta.

Nu în ultimul rând, Motofei insistă asupra abordării strategice a educației.

”Avem tehnologie, avem dorință, avem bani cât să căutăm să facem niște lucruri, avem inclusiv parteneri care să ne poată ajuta. De-a lungul timpului, însă, nu am avut aceeași abordare strategică, pe care o avem în alte domenii, cum ar fi Apărarea”, a adăugat acesta.

Cea de-a treia ediție a Conferinței CSR- Growing Responsible a fost realizată de wall-street.ro în parteneriat cu Vodafone România. Compania desfășoară de doi ani programul Școala din Valiză, prin care echipează profesorii cu laptopuri și elevii cu tablete, învățându-i totodată să le și folosească.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri