Educația financiară este un subiect important în ziua de azi, însă este și trist faptul că nivelul culturii financiare a adulților din România este unul foarte scăzut: mai mult de jumătate nu cunosc conceptele de bază ale finanțelor și, în consecință, stăm foarte prost în ceea ce privește performanța investiției.

Cum poate fi îmbunătățită situația? Cu siguranță, investind în educația celor mici. Dar cum poți începe să vorbești cu copiii despre bani?

Desigur, școlile ar trebui să ofere o educație financiară care să înceapă de la elementele de bază pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani pentru a ajunge la probleme mai complexe pentru copiii cu vârsta de peste 11 ani.

În China, de exemplu, toate acestea sunt deja o realitate: educația financiară va fi predată în școlile elementare. La noi însă, finanțele nu fac încă parte din programul școlar, dar, din fericire, există instituții precum Happy Kids Academy, din Craiova, care le oferă micuților cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani ore de educație financiară.

Educatie financiara copii este de fapt esențială pentru a obține o bunăstare superioară individuală și colectivă în viitor, în orice domeniu.

Copiilor trebuie să le explicăm în noțiuni simple conceptele financiare, astfel încât mintea lor încă fragedă să priceapă cu adeverat valoare, dar și puterea banului.

Banii nu plouă din cer

Acesta este un bun punct de plecare pentru a le explică celor mici cum că banii nu cresc pe copaci precum merele. Dimpotrivă, banii reprezintă ceva ce trebuie câștigat. Trebuie să îi facem pe copii să înțeleagă că banii sunt un mijloc de schimb sau un instrument economic care măsoară valoarea diferitelor servicii și obiecte calitative în contextul unei anumite relații sociale. De exemplu, banii săptămânali de buzunar trebuie să fie oferiți pentru sarcini mici în gospodărie care trebuie îndeplinite. Asta ar putea reprezenta un teren de testare pentru a-i învăța pe cei mici cum să gestioneze banii în mod independent, asociindu-i cu principiul remunerației.

Conceptul de economii

Accentul se schimbă și se concentrează pe întrebări precum: cum sunt cheltuiți banii și cât se economisește? Analiza nu se limitează la banii de buzunar în sens strict, ci se extinde la echilibrul dificil dintre economii și consum. „Nu trăi dincolo de posibilitățile tale” este unul dintre principiile de bază ale educației financiare. De fapt, a pune banii deoparte echivalează cu înțelegerea importanței banilor, ajutând astfel copiii să decidă ce este cu adevărat indispensabil și ce nu. Educându-i pe cei mici în ideea de economisire, aceștia vor înțelege, de asemenea, odată adulți, importanța conceputului de a avea, cum spun românii, “bani la saltea”. Acest lucru îi va pregăti pentru economiile pe care le vor face mai târziu în viață, inclusiv un fond de pensii.

Conceptul de buget și împrumut

Datorită banilor de buzunar, copiii pot începe să-și gestioneze banii în mod independent, dar, atenție, trebuie să înțeleagă că nu pot avea tot ceea ce doresc: este necesar să facem alegeri și să îi învățăm și pe ei să facă asta. Și aici intră în joc conceptul de buget: identificați împreună cu ei ce cheltuieli trebuie să facă și care dintre acestea sunt inutile. Dacă se comportă responsabil și cu înțelepciune față de suma disponibilă, vor avea ocazia să cumpere, cu mica suma “salvată” din când în când, ceva la care țin cu adevărat. Acest lucru îi va încuraja să planifice un buget personal pentru a atinge un obiectiv.

În acest caz, este necesară și o introducere în conceptul de împrumut și tranșă: este bine să explici cum, în unele cazuri, poți cere și ajutor, cumpărând astăzi și plătind în viitor, doar că atunci când folosești banii altor persoane trebuie să returnezi întotdeauna ceva, de obicei sub formă sumei plus dobânda. Ce poți face tu ca micuțul tău să înțeleagă mai bine acest lucru? Joacă-te cu el sau ea de-a banca sau amuzantul joc de Monopoly.

Risc și responsabilitate financiară

Nu este niciodată prea devreme pentru a responsabiliza copiii când vine vorba de bani: este important să le explicăm că fiecare dintre alegerile lor economice poate genera beneficii, dar și costuri și consecințe în viitor. Aceste consecințe sunt legate de conceptul de risc, un concept care face parte din viața fiecăruia dintre noi, inerent chiar ideii de existență. Pe scurt, riscul face parte din viață. Ceea ce ne propunem să schimbăm aici este atitudinea față de risc: putem decide să îl acceptăm, să îl evităm sau să ne protejăm cu economii și asigurări.

Aprofundarea strategiilor de gestionare a riscurilor și înțelegerea modului în care funcționează o asigurare trebuie să transmită ideea că puteți plăti un comision pentru a transferă costul unei pierderi potențiale către o terță parte.

O bunăstare colectivă mai bună

O economie avansată are nevoie de cetățeni cu cel puțin un nivel de bază de cunoștințe financiare. Adulții de mâine - și în special românii de mâine - trebuie să posede neapărat abilitățile care le permit să adopte comportamente care vizează adoptarea unor alegeri în cunoștință de cauză pentru viitor, atât că cetățeni, cât și că utilizatori de servicii financiare.

Cunoașterea financiară precară, în România, și în orice altă societate, are costuri ridicate, costuri care - așa cum am văzut în timpul tuturor crizelor de până acum și vom mai vedea în viitor- devin deosebit de problematice și care, în cele mai grave cazuri, pot avea repercusiuni deosebite asupra stabilității economice a unei țări întregi.

De aceea, progresul în planul educației financiare este o nevoie urgentă pentru țara noastră. Abilitățile financiare ne permit să luăm decizii mai informate, să ne protejăm de efectele unei crize și să reducem inegalitățile.

Da, educația financiară este întotdeauna cheia pentru o societate responsabilă și dezvoltată. De aceea, aceasta trebuie începută încă de la o vârstă fragedă.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri