Cea mai mare frescă de interior din România, „Istoria negoțului românesc” din Aula Magna de la ASE, va intra într-o nouă etape de restaurare, la 40 de ani de la ultima intervenție.

One United Properties, unul dintre principalii dezvoltatori imobiliari de proiecte sustenabile rezidențiale, de birouri și mixte din București, se implică în restaurarea celei mai mari fresce de interior din România, celebra frescă din Aula Magna de la ASE. „Istoria negoțului românesc", pictură murală realizată de artista Cecilia Cuţescu-Storck acum 88 de ani, este unică prin desenul său cu o suprafață de peste 100 mp. Restaurarea frescei va începe din toamna acestui an.

Pictura murală a fost restaurată de mai multe ori: după cutremurul din 10 noiembrie 1940; în 1968, în prezența Ceciliei Cuţescu-Storck, și în 1979, după cutremurul din 1977. În prezent, fiind afectată de trecerea a înca 40 de ani și a unor mișcări seismice, aceasta necesită, în urma expertizei minuțioase a celor mai buni specialiști în domeniu din țară, o nouă intervenție de restaurare.

Istoria Negoțului RomânescIstoria Negoțului Românesc

„Este o mare bucurie pentru noi, pentru One United Properties, să să putem susține restaurarea și conservarea unei opere de artă devenite simbolul primei universități economice din România. Vom fi parte din acest demers important al Academiei de Studii Economice, pentru că este dorința noastră să ne implicăm, pe termen lung, în protejarea și promovarea Patrimoniului Românesc și în sprijinirea educației", a declarat, într-un comunicat remis redacției, Andrei Diaconescu, cofondator One United Properties.

Citeste si:
Cum se încep cursurile la marile universități din București
Cum se încep cursurile la...

Restaurarea frescei din Aula Magna a Academiei de Studii Economice va începe în luna septembrie a acestui an și va fi dedicată celei de-a 110-a aniversări a universității.

Timp de 6 luni, cinci specialiști în domeniu vor lucra la refacerea frescei de peste 100 de mp. Pictura în ulei realizată în perioada 1932-1933 de artista Cecilia Cuțescu-Storck, prima femeie din Europa care ocupă o catedră universitară de artă, ilustrează peste o sută de personaje în mărime naturală, dispuse în șase registre care se succed, ilustrând comerțul românesc de-a lungul timpului.

Proiectul prevede restaurarea completă a acestei lucrări emblematice și este coordonat de reputatul specialist, prof. univ. dr. Maria Dumbrăviceanu, de la Universitatea Națională de Arte București, Departamentul Conservare și Restaurare. Până în prezent, lucrarea a fost restaurată de trei ori, iar noua intervenție de refacere îi va păstra autenticitatea și valoarea.

„În urma expertizei minuțioase a celor mai buni specialiști în domeniu din țară, lucrarea necesită o nouă intervenție de restaurare. Cel mai complicat lucru de rezolvat a fost să găsim sponsorii potriviți pentru realizarea acestui proiect important pentru noi. (...) Exprimăm gratitudinea și admirația noastră pentru acest nobil demers comun în care universitatea noastră colaborează cu mediul de afaceri de top din România pentru a salva un simbol prețios, o piesă de artă de patrimoniu și de a transmite un mesaj de optimism, respect și încredere în adevăratele valori ale vieții, implicit ale societății", a adăugat Prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rector al Academiei de Studii Economice București.

Citeste si:
85% dintre tinerii din generația Z își doresc să devină antreprenori
85% dintre tinerii din...

În urma sponsorizări, One United Properties devine primul Partener Platinum al Academiei de Studii Economice din București.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri