Elevii din România s-au întors în bănci pe 13 septembrie. Dincolo de acest moment mult așteptat, plin de emoții pentru cei mici și pentru părinți, rămâne provocarea pandemiei, astfel că părinții, copiii și școlile trebuie să ia măsuri pentru a-i proteja pe elevi. Aceștia vor merge fizic la ore după un an în care au învățat uneori din bănci, iar alteori din fața calculatorului de acasă. În momentul de față, autoritățile spun că nu se pune problema ca elevii să învețe în sistemul online, pentru că acesta și-a arătat limitele. Pe lângă vaccinarea elevilor și a cadrelor didactice, în 2021 și 2022 se vor impune diferite măsuri de siguranță pentru ca cei mici să aibă un „Back to School” sigur în contextul Covid-19.

Back to School în siguranță și în joacă

Părinții își vor pregăti copiii pentru anul școlar, pentru a veni în completarea rolului profesorilor, învățătorilor și educatorilor. În primul rând, părinții trebuie să le explice elevilor rolul formator al școlii și importanța activităților didactice realizate în comunitatea de la clasă. În plus, pentru că ne aflăm într-un context special, părinții au inclusiv datoria de a-i instrui pe cei mici și cu privire la măsurile de protecție împotriva Covid-19, care încep cu spălarea mâinilor și cu acoperirea gurii, respectiv a nasului, în momentul strănutului sau al tusei. În cazul în care autoritățile recomandă purtarea măștilor, părinții trebuie să explice copiilor modalitatea corectă de utilizare a acestora și de ce acest obicei este important în prevenția răspândirii virusurilor. Discuția va fi purtată în afara ideii de constrângere, iar accentul va cădea pe efortul comun, fără de care nici individul, nici societatea nu pot reveni la stilul de viață obișnuit. În plus, cei mici pot fi convinși că masca poate fi un accesoriu care-i scoate în evidență și chiar lăsați să aleagă modele cât mai colorate, dar care oferă protecție optimă.

Echipare în ton cu provocările

Pe lângă obișnuitele caiete și manuale, rechizite, pixuri și rollere, elevii pot avea în ghiozdan și un gel de mâini dezinfectant, pe care să îl folosească imediat după ce au atins diferite suprafețe sau au ieșit la tablă. Acest obicei ar trebui însușit de acasă, dar explicat și de învățători sau de diriginți. Pentru că elevii învață prin joc, e important să nu se transmită mesajul unei sarcini dificile, ci caracterul esențial al unui gest pentru sănătate. De asemenea, cei mici trebuie învățați să fie și atenți cu dezinfectantul de mâini, mai ales din cauza conținutului pe bază de alcool. Acesta nu trebuie folosit altfel decât pentru ștergerea mâinilor, până la uscarea acestora. Pentru a folosi joaca în tot acest proces de învățare, se pot inventa cântece pentru spălarea mâinilor și pentru protocoalele de siguranță.

Protecție acasă și în clasă

Din păcate, în anii precedenți, de multe ori părinții își trimiteau copiii la școală răciți, ceea ce ducea la propagarea virusurilor și spre ceilalți elevi. Dacă cei mici prezintă semne de boală, e important ca părinții să fie în contact permanent cu profesorii, pentru ca aceștia să știe motivul absenței, iar acolo unde se poate, să se facă și ore în regim hibrid, unde elevii de acasă să poată urmări activitatea de la clasă. În plus, dacă un copil a avut contact cu o persoană care a primit un rezultat pozitiv la testul Covid-19, e important ca acesta să se autoizoleze conform prevederilor legale. Evident, totul în dialog cu profesorii, pentru ca absențele să nu se cumuleze în catalogul școlar sau în carnetul de elev.

Importanța unui climat sănătos

Lucrurile nu se opresc aici în misiunea de a face școala mai sigură pentru cei mici. În 2020 și 2021 am conștientizat cât de importantă este calitatea aerului în clase. Deși multe școli s-au modernizat, niciuna nu poate garanta calitatea climatului, în condițiile în care 25-30 de copii își desfășoară activitatea în aceeași incintă. Pe lângă aerisirea constantă a claselor în pauze, e important ca în clasă să fie prezent și un purificator de aer destul de puternic, a cărui funcționare să fie permanentă. Dincolo de pericolul Covid-19, conținutul excesiv de dioxid de carbon din aerul interior poate duce la afecțiuni medicale. Literatura de specialitate vorbește de ceva vreme despre sindromul „clădirii bolnave”, care înseamnă o serie de afecțiuni cauzate de materialele de construcție, de varul folosit la pereți, dar și de aerul închis din interior. Un purificator de aer de calitate poate reduce acest risc.

Este cât se poate de clar faptul că școlile trebuie să fie curate mereu, dar mai ales în actualul context. Alături de recomandările de mai sus, mai pot fi menționate și altele. Mai exact, prezența luminii suficiente și igienizarea constantă a geamurilor. De asemenea, lămpile UV de calitate pot dezinfecta suprafețele și aerul, dar doar atunci când cei mici se află în interior și doar dacă acestea sunt autorizate, pentru a nu cauza alte probleme.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri