Începerea anului școlar este un eveniment major în viața a numeroase familii. Practic, fiecare dintre noi trăiește, cu emoție, acest moment, fie că este vorba despre propriul copil, fie că este vorba despre nepoți sau copiii prietenilor apropiați. În plus, este imposibil să nu ne amintim, chiar și în treacăt, de experiențele personale legate de deschiderea anului școlar.

Măsuri de siguranță

Criza sanitară, care ne-a afectat pe fiecare dintre noi, își pune din nou amprenta pe momentul de început al anului școlar, iar măsurile de siguranță, pe care trebuie să le respecte fiecare dintre cei care merg în colectivități, sunt singura soluție pentru a putea continua școala față în față, elevi și profesori.

Una dintre metodele extrem de eficiente este realizarea unui test rapid Covid. Avantajele acestui mod de testare sunt evidente: precizie, cost redus, rezultat prompt. Testarea rapidă este recomandată celor care au suspiciunea unui contact cu persoană confirmată ca fiind infectată și celor care prezintă simptome. Testul este relevant inclusiv pentru persoanele asimptomatice. Un alt avantaj este modul simplu de recoltare a probei pentru testare, ceea ce îl face util atât pentru copii, cât și pentru profesori.

Alături de mască, o igienă corectă a mâinilor și vaccinare, testarea, de îndată ce există o suspiciune, este una dintre cele mai eficiente măsuri de siguranță.

Planifică o excursie

După vacanța de vară, în care și copiii, indiferent de vârstă, dar și părinții s-au bucurat de libertate și de lipsa rigorilor impuse de un program strict, debutul școlii schimbă radical ritmul de viață pentru toată familia. Iar asta poate să fie o sursă de stres pentru toți.

Una dintre cele mai bune strategii prin care se poate atenua impactul este planificarea unei excursii, cu toate amănuntele necesare, la organizarea căreia să participe toți membrii familiei. Este un fel de sprijin pentru moral, care poate stimula, energiza, motiva și pe elevi, dar și pe părinți.

Sunt multe locuri interesante, relativ aproape de casă, care pot fi pretext pentru o ieșire de o zi sau două, în primul sau al doilea weekend de după începerea școlilor.

Pas cu pas

Pentru școlarii mici începutul școlii este similar cu un șoc. Dintr-odată totul se schimbă. Cel mai dificil este pentru cei foarte mici, din clasa I, dar și pentru cei care încep cursurile gimnaziale și cei aflați în primul an de liceu. Lucrurile sunt și mai complicate ca urmare a modului în care s-au desfășurat cursurile în anul școlar trecut (alternanța școală fizică, școală online, de exemplu).

Părinții și profesorii au un rol extrem de important și trebuie să-i susțină pe copii. Cu certitudine le este greu, pentru că și adulților le este greu în primele zile la serviciu, după o vacanță.

Cea mai bună soluție este o abordare pe principiul „pas cu pas”, similar unui program de (re)adaptare la noul ritm și la noile cerințe. Asta înseamnă un program lejer în primele zile, care să combine activitățile educative cu cele extrașcolare.

Să facem sport!

Începutul școlii este momentul perfect pentru a-ți înscrie copilul la un club sportiv. Este dovedit că cei care practică constant un sport (individual sau de echipă, în funcție de personalitate) vor avea rezultate mai bune la școală și vor fi mult mai echilibrați din punct de vedere emoțional.

O activitate sportivă, într-un cadru organizat, după un program bine stabilit, o dată sau de două ori pe săptămână, este cea mai bună armă împotriva stresului, a sedentarismului și o cale garantată care stimulează imunitatea și rezistența fizică a copiilor și a tinerilor.

O listă cu obiective

Oamenii care își planifică evoluția profesională au mai multe șanse de a realiza performanțe. Se aplică acest fapt și în cazul școlarilor, dar mai ales pentru elevii din clasele mai mari.

O listă cu obiective nu trebuie sub nicio formă să includă rezultatele la învățătură sau obținerea unor note mari. Obiective pot fi activitățile extrașcolare, de la lecturi până la participarea la cercul de robotică al școlii, de exemplu. Totodată acestea nu trebuie să fie supralicitate și nici cu mult peste capacitățile copilului, pentru că neîndeplinirea lor va reduce încrederea copilului și a adolescentului în forțele proprii.

Este de dorit ca părinții să nu-și influențeze copiii în realizarea acestora, ci să-i ajute să le găsească pe cele mai potrivite și să-i susțină în realizarea acestora.

Nu doar pregătirile pentru începerea școlii sunt importante. Contează infinit mai mult perioada care urmează acestui moment, pentru că felul în care decurg primele săptămâni de școală va influența ritmul din tot anul școlar.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri