Școlile se redeschid de mâine în România, în funcție de rata de vaccinare din rândul profesorilor. ”Școlile în care directorul este antivaccinist au o rată de vaccinare scăzută”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul interimar al Educației.

”Sunt pentru deschiderea școlilor și grădinițelor cu prezența fizică. Acest popor nu are viitor cu predarea în mediul online. Și trebuie să spunem lucrurilor pe nume: școlile în care directorul este antivaccinist au o rată de vaccinare scăzută”, a declarat Cîmpeanu, invitat la Digi24.ro.

Ministrul a precizat că pragul de 60% rată de vaccinare în rândul profesorilor este ”un compromis”, o variantă de lucru cu multe neajunsuri, însă ”este cea mai sigură modalitate pentru profesori și elevi”.

”În șapte zile, rata de vaccinare în rândul profesorilor a crescut de la 54% la 68%. Prin urmare, redeschiderea școlilor sub această condiție motivează cadrele didactice să se imunizeze”, a mai spus Cîmpeanu.

Ministrul insistă că online-ul nu este o soluție în România, având în vedere că circa un milion de elevi din trei învață în mediul rural și fie au acces redus, fie nu au acces deloc la internet.

„Eu am ședințe online cu colegi din București aproape zilnic. Nu există o ședință fără întreruperi...Dacă în București ne confruntăm cu această situație, în satele izolate internetul este aproape imposibil de accesat”, a completat Cîmpeanu.

Ministrul a ținut să explice că nu este împotriva digitalizării, din contră, însă, în prezent, România nu este pregătită pentru școala în mediul online.

Teste de salivă în școli, începând cu 15 noiembrie

Promisiunea testelor în școli datează încă din vară, când elevii erau în vacanță. Ministrul Cîmpeanu dă asigurări că începând cu 15 noiembrie, testele de salivă vor fi disponibile în unitățile de învățământ.

”Mâine vor fi semnate contracte pentru primul lot de teste. Sunt teste folosite în Germania, Portugalia și Franța. Fac apel la părinți să accepte această variantă de funcționare a școlilor, testele sunt noninvazive, sunt gratuite și sunt din salivă. În plus, va ajuta la desfășurarea în siguranță a orelor de curs”, a precizat Cîmpeanu.

Acesta a adăugat și faptul că a solicitat Ministerului Sănătății o metodologie de aplicare a acestor teste: de câte ori pe săptămână, în ce condiții, cui etc.

”Nu poți să lași un copil să se testeze singur, fără supravegherea unui cadru didactic”, a mai spus ministrul.

Nu în ultimul rând, ministrul a precizat că a triplat numărul de echipe care verifică în școli, corpul de control fiind obligat să fie atent la respectarea regulilor și la comunicare corectă a ratelor de vaccinare din școli.

Scenariile redeschiderii școlilor

Se propune ca, pentru adaptarea modalității de desfășurare a cursurilor din cadrul unităților de învățământ la contextul epidemiologic actual, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății să modifice Ordinul comun nr. 5.338/2.015/01.11.2021 aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările și completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:

  • desfășurarea cursurilor zilnice, cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat;
  • desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60 % din personal este vaccinat;
  • desfășurarea cursurilor cu participarea fizică la nivelul tuturor unitățile de învățământ special indiferent de procentul de vaccinare al personalului.

În contextul creşterii accelerate a numărului de cazuri noi de COVID, în luna octombrie s-a decis ca elevii din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal să intre într-o vacanţă de două săptămâni, în perioada 25 octombrie - 5 noiembrie. Activităţile de tip after-school au fost suspendate pe o perioadă de 14 zile.

Sursa foto: Guvernul României/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri