Dezvoltarea durabilă sau obiective sustenabile sau sustenabilitate sunt expresii din ce în ce mai des folosite, în ultima vreme, expresii promovate, de asemenea, de mediul privat. Deși pare că acestea se referă la mediul înconjurător, sintagmele reprezintă o altă formulă de a defini bunăstarea, în general. Iar pentru ca elementul de confuzie să dispară din jurul acestor expresii, oficialii din Guvernul României intenționează, ca în viitorul apropiat, în programa școlară să fie introdusă o disciplină cu și despre dezvoltare durabilă.

”Dezvoltarea durabilă este asimilată doar mediului, dar mai sunt și alte segmente implicate în acest domeniu. Pentru a elimina confuzia, în mai puțin de zece ani, vom avea în școli o componentă de dezvoltare durabilă, pornind de la învățământul primar și terțiar. Copiii și tinerii de azi sunt adulții de mâine, iar aceștia au două mari obiective de îndeplinit. Pe de o parte, vor avea de înfruntat provocările viitorului, iar pe de altă parte, vor trebui să continue ceea ce noi am început”, a declarat Stelian Matei, consilier superior în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României, pentru wall-street.ro.

Totodată, mai aproape decât introducerea unei astfel de materii în școli, Departamentul din care face parte Matei pregătește 150 de oameni din administrația publică centrală, care pot ajuta cu sfaturi și soluții pentru dezvoltarea durabilă a țării.

”Am introdus în rândul meseriilor din România ocupația de expert în dezvoltare durabilă. Vom forma 150 de oameni din cadrul administrației publice centrale până în iunie 2022, oameni care vor lucra în ministere și care să știe să răspundă nevoilor românilor și companiilor”, a mai spus Matei.

Totodată, oficialul a precizat că autoritățile implicate în acest proces sunt dispuse să pună la dispoziția tuturor celor care vor dori să formeze astfel de experți programele de autorizare prin care aceștia din urmă și-au primit diploma.

17 obiective durabile în zece ani

Agenda 2030, un document relevant pentru dezvoltarea durabilă și semnat la Summit-ul de la Paris, din 2015, este principala temă pentru acasă a Departamentului de Dezvoltare Durabilă.

Agenda cuprinde 17 obiective importante, adaptate realității din România, după cum precizează Matei, după cum urmează:

  1. fără sărăcie,
  2. foamete zero,
  3. sănătate și bunăstare,
  4. educație de calitate,
  5. egalitate de gen,
  6. apă curată și sanitație,
  7. energie curată și la prețuri accesibile,
  8. muncă decentă și creștere economică,
  9. industrie, inovație și infrastructură,
  10. inegalități reduse,
  11. orașe și comunități durabile,
  12. consum și producție responsabile,
  13. acțiune climatică,
  14. viață acvatică,
  15. viață terestră,
  16. pace, justiție și instituții eficiente
  17. parteneriate pentru realizarea obiectivelor.

”Nu există cele mai importante obiective, toate sunt ca un puzzle, ca un cub rubic, dacă nu ai făcut o față, nu ai terminat treaba. Spre exemplu, dintre cele 17 direcții, România stă cel mai bine la parteneriate pentru dezvoltare durabilă”, a declarat Matei.

Totodată, acesta a mărturisit că nu avem note foarte bune la educație (nimic surprinzător), dar nici la apă curată și sanitație. Matei a precizat că în România, canalizarea este încă o enigmă pentru multe dintre sate, iar deversările au loc în râuri și ape, ceea ce determină un dezastru ecologic.

De asemenea, capitolul sărăcie nu ”îngroapă” România, în sensul în care nu există oameni care să moară de foame, însă există familii care se descurcă greu și foarte greu și trăiesc într-o sărăcie extremă.

”Agenda 2030 propune, de fapt, o schimbare de paradigmă, trebuie să ne schimbăm cu toții, nu se pot face jumătăți de măsură. Dar omenirea e un sistem interconectat, ceea ce înseamnă că trebuie găsite modalitățile prin care toți să implementeze un sistem corect, însă, raportate la posibilitățile țărilor respective”, a explicat Matei, invitat în cadrul evenimentului CSR Growing Responsible, organizat de wall-street.ro.

Stelian Matei a participat la Conferința CSR Growing Responsible, intitulată Green Future, organizată de wall-street.ro, în parteneriat cu Electrolux, Raiffeisen Bank și Fepra.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri