Cea mai recentă modificare privind bursele școlare este că cele de merit vor fi acordate de acum înainte doar elevilor care au medii de peste 9.50 și nu peste 8.50 așa cum se acordă în prezent. Schimbări există și la bursele de studiu, care sunt condiționate de media 7.50, în loc de 7 cum este până acum. Măsura a stârnit nemulțumirea elevilor care au protestat în fața ministerului Educației. Totodată, mai multe asociații de elevi au anunțat că vor ataca în instanță măsura adoptată. Ce explicații are Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației?

Consiliul Național al Elevilor a transmis într-o postare pe pagina de Facebook că prin modificarea pragului de acordare a acestor burse de merit, „Ministerul Educației tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online”.

„Elevii au venit la minister, au fost 12 elevi care și-au exercitat dreptul de a protesta. Dezamăgitor a fost ca nici măcar elevii nu cunosc cuantumul burselor, nu-și cunosc drepturile și am înțeles din asta că trebuie să facem mai bine comunicarea, noi, de la Minister (...)

Bursa de merit a fost gândită pentru a stimula competiția, performanța și învățarea. Mai bine de jumătate (53%) dintre elevi sunt cei care au depășit pragul ca medie de 8.50. Printre aceștia, din păcate, au fost incluși și elevi analfabeți funcționali. E ilogic să considerăm că peste 50% dintre elevi sunt de top”, a precizat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Noile cuantumuri minime ale burselor sunt:

  • 500 lei, pentru bursa de performanță,
  • 200 lei, pentru bursa de merit,
  • 150 lei, pentru bursa de studiu,
  • 200 lei, pentru bursa de ajutor social.

Ministrul a mai precizat că bugetul destinat burselor elevilor a crescut de patru ori comparativ cu bugetul alocat pentru anul școlar 2019-2020 și cu 60% față de anul 2021.

Numărul estimat de beneficiari pentru anul 2022 este de 537.477 de elevi, din care 347.000 de burse de merit (prin luarea în calcul a plafonului de 9.50) și 156.000 de burse de ajutor social. Cei 347.000 de beneficiari estimați ai burselor de merit pentru anul 2022 sunt de 3 ori mai mulți în raport cu cei 123.472 de beneficiari ai burselor de merit din anul 2020, se arată pe site-ul Ministerului Educației.

„Notele au fost irelevante nu din cauza profesorilor sau a elevilor, ci din cauza pandemiei. Atâta vreme cât dai note online, nu ai relevenață la aceste note. Poate răspunde, mama, fratele sau poate lua elevul raspunusurile direct din carte. E nevoie de platforme online dedicate pentru a putea evalua noțiunile în online. Nu avem nici noi, nu au nici alții. E diferită o notă mare care se ia la Sava (n.red. Colegiul Național Sfântul Sava) și una care se ia la o școală dintr-un cătun.

Pentru orice elev din această lume e greu să se încadreze în această categorie de top. Pentru ceilalți există alte categorii de burse”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației.

-știre în curs de actualizare-

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri