Până la începutul acestei săptămâni, 30.000 de minori din Ucraina au ajuns pe teritoriul României, în încercarea de a se salva de teroarea războiului. Aproape peste noapte, viețile lor s-au schimbat și au fost nevoiți să caute refugiu într-o țară străină, lăsând în urmă casele, prietenii, școala și, în unele cazuri, chiar și unul dintre părinți. Minorii ucraineni ajunși în România au nevoie de adăpost și hrană, dar pe lângă acestea este esențială acordarea ajutorului pentru diminuarea impactului psiho-emoțional creat de violențele războiului.

În condițiile în care sunt departe de casă, într-o țară cu limbă necunoscută și nimic din jurul lor nu mai seamănă cu ceea ce au lăsat în urmă, singurul lucru familiar și care poate ameliora suferințele emoționale ale copiilor ucraineni este școala. În aceste condiții, Narada și Wellbeing Institute (Școala Încrederii) creează primul Fond de Reziliență în Educație pentru a veni cu o soluție completă în sprijinul copiilor ucraineni refugiați la noi în țară și a școlilor care urmează să îi primească.

Dat fiind faptul că guvernul, înțelegând necesitatea unei astfel de acțiuni a creat deja cadrul legal prin care școlile din România pot integra copiii ucraineni, Fondul de Reziliență în Educație oferă suport școlilor prin:

  • Dezvoltarea infrastructurii lor prin intermediul HartaEdu.ro. Astfel, profesorii, directorii școlilor și chiar și părinții care au tangență cu instituții de învățământ care oferă sprijin refugiaților - sunt invitați să înscrie alerte pe HartaEdu.ro prin care să specifice necesitățile, indiferent de natura lor – de la nevoi care vizează infrastructura școlilor, la mobilier, materiale educaționale sau de suport pentru nevoi de zi cu zi, precum pături, haine, produse de igienă etc.
  • Acces la tehnologie, materiale educaționale și rechizite. Pentru copiii refugiați care dintr-un motiv sau altul nu pot ajunge la școală, Narada și Wellbeing Institute (Școala Încrederii) strâng fonduri pentru a trimite școala la ei prin facilitarea accesului hibrid la educație. „Școala la cutie” - un kit ce include o tabletă, manuale școlare, un ghid în limba ucraineană pentru dezvoltare emoțională și pentru creșterea rezilienței post-traumă, precum și rechizite – oferă sprijin acelor copii ucraineni care nu pot frecventa fizic școlile puse la dispoziție de statul român. Toate persoanele care doresc să contribuie la alcătuirea kiturilor educaționale pentru copiii refugiați o pot face foarte simplu, prin transmiterea unui SMS la 8845 cu textul „ELEV” și o donație de 2 euro.

Psihologii atrag atenția că războiul provoacă traume severe atât adulților, cât mai ales copiilor, care încă trebuie să învețe cum să-și dezvolte reziliența în fața adversităților vieții. În acest context, Naradix.ro devine un instrument de susținere a refugiaților întrucât va găzdui clase pentru imersiune atât în română, cât și în engleză, webinarii susținute de profesioniști și adresate adulților, prin care aceștia sunt consiliați pentru înțelegerea propriilor emoții, gânduri și creșterea agilității emoționale, a compasiunii, bunătății, încrederii și a rezilienței. Prin lecții și activități specifice, va fi oferit și suport direct socio-emoțional copiilor.

Acestor eforturi de acoperire a necesităților educative, care în contextul războiului din Ucraina se transformă într-o modalitate de reglare psiho-emoțională, li se adaugă și contribuția la acoperirea nevoilor zilnice ale refugiaților. Această contribuție este realizată prin intermediul platformei refugees.ro, un agregator care facilitează răspunsul rapid la toate necesitățile vitale ale ucrainenilor. Acțiunea este realizată cu sprijinul HaHaHa Production.

Narada și Wellbeing Institute (Școala Încrederii) fac apel la toți cei care pot veni în sprijinul refugiaților, prin intermediul platformelor digitale, dar și prin implicarea în acțiuni de voluntariat.

Orice persoană este invitată să contribuie la integrarea mai ușoară a minorilor din Ucraina printr-un simplu SMS la 8845 cu textul ELEV sau donație directă pe site-ul organizației Narada.

Profesorii, directorii de școli și părinții sunt rugați să intre pe HartaEdu.ro pentru a înscrie alerte cu absolut tot ce este necesar – de la pături și produse de igienă, la kituri educative sau nevoi de reabilitare a infrastructurii școlare.

Sursa foto: World Vision Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri