Rusia renunță la acordul de standardizare a învățământului superior în Europa, împiedicând studenții ruși să avanseze în carieră în țări din Occident.

Valeri Falkov, ministrul rus al Științelor și Învățământului Superior, a anunțat că statul va înlocui cadrul internațional recunoscut ca fiind Sistemul Bologna cu un nou sistem făcut să îndeplinească „interesele naționale”, potrivit The Moscow Times.

Sistemul Bologna ar trebui tratat ca o stare apusă. Viitorul aparține sistemului nostru de educație unic, care ar trebuie bazat pe interesele economiei naționale și pe oportunitățile maxime pentru fiecare student”, a declarat Falkov.

Acesta nu a indicat totuși un interval de timp pentru ieșirea Rusiei din standardul european.

Anunțul lui Falkov a marcat o schimbare de ton față de acum doar două luni, când Ministerul Științelor și Învățământului Superior a mustrat câțiva oficiali ruși de rang înalt care au cerut înlocuirea Bologna în mijlocul rupturii cu Occidentul privind invazia din Ucraina.

Recunoscut în prezent în 49 de țări, Sistemul Bologna a fost lansat în 1999 pentru a crea un standard universal pentru învățământul superior în întreaga Europă. Rusia a aderat la procesul voluntar în 2003, înlocuind diplomele „de specialitate” din epoca sovietică cu un sistem pe două niveluri de diplome de licență de patru ani și calificări postuniversitare opționale de doi ani în 2009.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri