„La noi tinerii sunt responsabili de propria învățare”, spune Ovidiu Atanasiu, fondator American Alternative School (AmSchool), care face o parelelă cu sistemul de învătământ de stat despre care spune că uniformizează educația, deși elevii sunt diferiți și nu toți au același ritm de învățare. Ce se întâmplă la AmSchool și cum diferă modul de învățare la o instituție unde elevii sunt evaluați de tutori, nu de profesori?

Ovidiu Atanasiu nu s-a gândit niciodată să înființeze o școală. Însă spune că planetele s-au aliniat când lucra la Succes Academy, un program de dezvoltare personala, leadership și antreprenoriat pentru adolescenții de la 11 și până la 19 ani pe care îl fondase tot el.

„Primele semnale au venit de la tineri și au venit imediat. Ei când veneau la Succes Academy spuneau nu că la școala, că ne pasă de ei, că lucrăm subiecte care nu sunt prinse în programa scoalara și care le sunt utile în viața de zi cu zi. Și ei ne-au zis cumva de ce nu faceți o școala? În prima parte când am auzit, am zis stop joc, nu. Ce facem noi e dezvoltare personală, școală e ceva mai greu”, a declarat pentru Wawll-Street.ro, Ovidiu Atanasiu, fondator al AmSchool.

Ulterior avea să își schimbe părerea și să se gândească la modul realist ce fel de școală ar putea face și cu ce resurse. A exclus din start ideea de a merge pe o instituție cu o curriculă românească, așa că a intrat în contact cu mai mulți parteneri internaționali, adică organizații externă care garantează că școala întrunește condițiile necesare pentru a oferi o educație bazată pe standarde de înaltă calitate. După ce i-a eliminat rând, a ales parteneriatul cu Mizzou Academy, un sistem de educație dezvoltat în cadrul University of Missouri de către College of Education pentru copii de la nivel de grădiniță și până la clasa a XII-a.

I-am mai întrebat pe copii și ce nu le place la școala lor pentru că îmi dau seama că eu chiar am fost într-o bulă și nu am văzut niciodată probleme reale din sistem. Și apoi am zis să vedem și care sunt lucrurile pe care și le-ar dori părinții de la o școala și am făcut cu tinerii, recunosc aici că au fost doar adolescenții cu care am lucrat, niște chestionare și întâlniri în care i-am întrebat ce ar vrea de la o școală.

Ovidiu Atanasiu, fondator AmSchool (foto)

Ovidiu Atanasiu

Așa s-a născut AmSchool, o școală gimnazială și liceu cu programă americană, fără noțiunea de meditații și fără after school, unde copiii studiază ȋn clustere de 5-7 copii. Tinerii sunt evaluați de tutori, nu de profesori, iar notarea este permanentă, nu doar în cadrul unor testări cum se întâmplă la alte instituții de învățământ. Cursul e împărțit în aproximativ 10 lecții, care nu sunt pagini dintr-un manual, ci pot fi o mulțime de subpuncte. Cursul are durata unui semestru.

„La finalul fiecărei lecții ai fie quiz-uri care pot și destul de simple, dar suficiente încât să vezi dacă ai înțeles lecția respectivă. Există teme și examene. E un examen de mijloc de semestru, care se da după ce elevii parcurg lecția 5. Și există un examen final. Notarea se întâmplă continuu, copiii sunt notați pe fiecare temă, fiecare quiz, fiecare examen de mijloc cu puncte”, a mai precizat Ovidiu Atanasiu.

Copii sunt responsabili de propria învățare, căci cadrele didactice nu predau, ci doar antrenează

Ce mai este interesant la această școală este că nu există noțiunea de profesor, ci de tutor, sau „antrenor” și asta pentru că scopul lor este să îl cunoască pe copil, să știe care îi sunt minusurile și plusurile și să îl antreneze cât mai bine pentru ca în final să fie evaluat de profesorii din SUA. Notarea finală este iarăși un element dinamic și asta pentru că dacă un tânăr ajunge la o notă mai mică, să zicem C, acesta ar putea să revină asupra a ceea ce nu a mers, să mai facă o temă și să ajungă ulterior la un A. Practic, se merge pe principiul „nu lăsăm pe nimeni în urmă”.

„La noi tutorii nu sunt văzuți ca niște bau-bau. Ei sunt exact niște antrenori, bau-baul au rămas profesorii din State. Iar relația dintre copii și tutori e foarte frumoasă, asta îmi place mult”, mai precizat Ovidiu Atanasiu.

AmSchool funcționează în conformitate cu modelul „flipped education”, cu lecții autolivrabile, în care elevii au posibilitatea să își aleagă singuri materiile. Acest model de educație pornește de la elev spre profesor, iar accentul cade pe comunicare, colaborare și performanță. Practic, se inversează rolurile și responsabilitatea ȋnvățării. Prin planificare și obiective clare, tinerii sunt responsabili de propriul lor proces de învățare, iar tutorii sunt acolo să îi sprijine oricând au nevoie.

La finalul anilor de studiu, tinerii primesc diplome recunoscute internaţional, care să le să fie admişi la facultăţile pe care ei şi le doresc. Investiția inițială în AmSchool s-a ridicat la 50.000 de euro.

„Copiii s-au adaptat perfect, însă unde am mai avut probleme au fost la profesorii care erau obișnuiți cu sistemul clasic (...) Acum 20-30 de ani, îi puneai pe copii în bănci și le dictai. La noi îți notezi ce ai înțeles, îți notezi ce nu ai înțeles. Asta modelul flipped education, să muți responsabilitatea predării și să o transformi în responsabilitatea învățării. La noi tinerii sunt responsabili de propria învățare., nu profesorul e tras de urechi că un copil nu a învățat. În spate avem o echipa întreagă de coach-i, consilieri, traineri, prin care să gestionăm motivația lor. Pentru că sunt unele momente în care motivația lor pică, iar noi când vedem acest lucru, intervenim obligatoriu. Și aici îl susținem și pe tutor în demersul lui”, a mai precizat Ovidiu Atanasiu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri