Ne dorim ce e mai bun pentru copilul nostru, dar știm oare ce este cel mai bine pentru el? Educația copiilor începe acasă și se continuă la grădiniță. La ce trebuie să fie atenți părinții înainte să aleagă forma de educație a celui mic? Te pregătește învățământul privat pentru viața reală? Pentru a răspunde la aceste întrebări am vorbit cu Dan Prediger, fondatorul Karin’s Kids Academy, o grădiniță privată din București.

O cutumă a societății românește este că e mai importantă „școala vieții” decât toate diplomele pe care le ai. Fiindcă societatea din România nu îți dă posibilitatea de a fi pe deplin inocent, gândirea colectivă a părinților este că trebuie să înveți copilul „să se descurce de mic”.

Dan Prediger a menționat că, într-adevăr, unele grădinițe private nu se axează pe adaptabilitatea copiilor la viața reală, ci din contră, conturează și mai mult bula protectivă în care se află aceștia. Cine e de vină pentru asta? Grădinițele care urmăresc doar să mulțumească părinții.

„Sunt părinți care vin cu așteptarea că dacă își duc copilul la privat, aceștia trebuie să se simtă nemaipomenit, să primească tot ce își doresc și să nu aibă nicio secundă de supărare. Sunt grădinițe private care merg pe această idee ca să nu-și piardă clienții. Din acele grădinițe ies copii care nu doar că nu sunt pregătiți pentru o școală de stat, nu sunt pregătiți pentru viață în general”, a declarat Prediger.

Cu toate acestea, el menționează că este greșit să spui că toți cei care ies dintr-o grădiniță privată nu sunt pregătiți pentru o școală de stat și că depinde de fiecare grădiniță în parte. Prediger spune că se poate vorbi de două tipuri de grădinițe private: cele care își fac treaba și pregătesc copilul pentru o școală de stat și cele care au ca singur obiectiv să mențină numărul de copii în grădiniță.

Nu mă interesează ca un copil să vină fericit patru ani la grădiniță, iar după ce pleacă să fie nefericit toată viața.

Dan Prediger, fondator al Karin’s Kids Academy

Pe vremea copilăriei noastre, grădinița cea mai bună era cea mai apropiată de casă, neținând cont de educator sau de numărul de jucării. Opțiunile în materie de educație s-au diversificat de atunci, iar deciziile pe care le iau părinții pentru copiii lor au devenit mai dificile. Este sau nu o idee bună să alegi o grădiniță privată pentru copilul tău? Fondatorul Karin’s Kids Academy spune că trebuie să te uiți în primul rând la bugetul pe care îl ai.

Majoritatea educatorilor buni au preferat să migreze spre stat. La privat o să te ciocnești de personal nemotivat din cauza salariului.

Dan Prediger, fondator al Karin’s Kids Academy

El sfătuiește părinții ca, în cazul în care bugetul alocat pentru grădiniță este sub 800 de euro pe lună, să opteze pentru o grădiniță de stat. Prediger a explicat că în ultimii 3 ani, calitatea sistemul privat de învățământ a scăzut fiindcă salariile în sistemul de stat au crescut.

Acesta a explicat că o altă problemă cu care s-a confruntat sistemul privat a fost că taxele de școlarizare au rămas pe loc, cu toate că în această perioadă cheltuielile au crescut. Acest lucru a dus ca învățământ preșcolar privat să nu aibă alte opțiuni decât să limitezi numărul de personal din privat sau să angajezi personal necalificat cu salarii mai mici.

Citiți și: Cum arată grădinița care îți pregătește copilul pentru viața de adult.

Problema grădinițelor de stat: Statul român nu-și cunoaște copiii.

Urmând recomandarea prin care să verifici bugetul alocat înainte să iei o decizie, trebuie să privim în ansamblu cum arată situația grădinițelor de stat. Conform antreprenorului, dezavantajul din sistemul de stat este că există prea puțin personal pentru un număr prea mare de copii, iar integrarea copiilor cu nevoi speciale este dificilă.

„Cea mai mare problemă a educatorilor de la stat este că au în grupe copii cu nevoi speciale de care trebuie să se ocupe exclusiv. Statul nu face nimic pentru ei, doar trimite din când în când niște «deștepți» care să le explice cum ar trebui să lucreze cu acei copii. Cred că Statul trebuie să înțeleagă că un educator din sistemul de stat nu reușește să-și facă facă treaba dacă într-o grupă de 20 de copii mai adaugi încă doi cu nevoi speciale. Trebuie să asiguri pentru fiecare copil cu nevoi speciale o persoană specializată”, declară Prediger.

Care sunt costurile grădinițelor din București și ce condiții ar trebui să îndeplinească

Fondatorul Karin’s Kids Academy a menționat că cea mai ieftină grădiniță privată are un cost de aproximativ 1.200 de lei pe lună iar cea mai scumpă ajunge la 1300 de euro lunar/ 6.317 lei. Privind spre cele de stat, acestea sunt gratuite, adăugându-se doar costul cu masa, undeva între 300 și 400 lei pe lună.

Prediger spune că o grupă trebuie să aibă cel puțin doi educatori calificați și un îngrijitor. Numărul ideal de copii este cuprins între 19 și 25, în cazurile în care sunt prea puțini copii nu este bine, fiindcă nu mai există colectivitate.

L-am întrebat ce înseamnă educatori calificați și acesta mi-a explicat că: „Un educator calificat este o persoană care a terminat un liceu pedagogic sau Facultatea de Științe ale Educației. Trebuie făcută diferența între un educator calificat și unul specializat. Sunt persoane care fac tot felul de cursuri în urma cărora primesc o diplomă de educator, ștampilată de Ministerul Muncii. Ei bine, această meserie nici măcar nu există în nomenclatură. Ai o diplomă prin care, într-o grădiniță autorizată, poți fi încadrat doar ca îngrijitor”, explică Prediger.

Din păcate, acești educatori specializați sunt întâlniți în multe grădinițe private care nu și-au permis să angajeze personal calificat. Conform lui Prediger, multe grădinițe private „de cartier” funcționează doar cu personal necalificat care au calitatea de educator specializat, adică de îngrijitor.

Este educația egală în „România educată”?

Din păcate, în mediul rural părinții nu au luxul de a alege între educația privată și cea de stat, iar probabil că și dacă ar avea aceste opțiuni, nu și le-ar permite. Cine e răspunzător pentru inechitatea din educație și când o să fie pe același podium coronița făcută din păpădii cu cea cumpărată de la mall?

„Educația nu este absolut deloc egală și tocmai asta mi se pare cel mai urât lucru care se întâmplă la ora actuală în România. Noi suntem probabil singura grădiniță privată care oferă pro bono training pentru educație. Pentru orice cadru didactic care vrea să învețe cum facem noi activitățile, Karin’s Kids Academy oferă toate informațiile gratuit. Singura noastră dorință și speranță este să reușim să aducem calitatea de la noi în toate grădinițele, chiar și în cele cu venituri mici”, concluzionează Dan Prediger.

Antreprenorul Dan Prediger a înființat Karin’s Kids Academy în 2017, o grădiniță privată situată în pădurea Băneasa, care se întinde pe o suprafață de 10.000 mp.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri