Ultimele date publicate de INS cu privire la Recensământul Populației din 2021, derulat în 2022, arată că România s-a mai împuținat față de 2011, anul recensământului anterior. Datele provizorii publicate de INS arată care este acum populația Românie, dar și alte date precum nivelul de educație al românilor.

Ce populație are România și câți dintre români au măcar studii medii absolvite

Primele date provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 (RPL2021) prezentate la finele anului 2022, arată că populația rezidentă a României este de 19.053,8 mii persoane. Dintre aceștia, 9.808,3 mii (reprezentând 51,5%) sunt femei și 9.941,2 mii (reprezentând 52,2%) în mediul urban.

Din totalul populației rezidente, 43,5% au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici), 40,5% nivel scăzut (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită) și 16,0% nivel superior.

Iată cum arată Distribuția populației după ponderea persoanelor cu nivel superior de educație, pe fiecare județ din România:

date provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 (RPL2021)Sursa: INS

Ce ne mai arată statisticile este că mai mult de o treime dintre locuitorii municipiului București (35,2%) și aproximativ un sfert dintre cei din județele Ilfov (25,2%) și Cluj (24,6%) au studii superioare. La popul opus se plasează județele Vaslui, Călărași și Botoșani unde ponderea populației cu studii superioare este mai mică de 8% (7,2%, 7,4% și, respectiv, 7,9%), mai arată datele de la Recensământul Populației și Locuințelor 2021.

În municipiul București se regăsește cea mai mică pondere a populației cu nivel scăzut de educație (28,4%), iar la cealaltă extremă se regăsesc județele Giurgiu și Vaslui cu mai mult de jumătate dintre locuitori cu nivel scăzut de educație: 51,6%, respectiv 50,3%.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri